MENI
23.8.2011

Održana sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije


Na danas održanoj 5. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razmatrani su predloženi zaključci sa 7. sjednice Predstavničkog doma u povodu rasprave o tački „Izvještaj o radu i poslovanju Radiotelevizije BiH za 2010. godinu“. Nakon razmatranja, donesen je zaključak u kojem je predloženo Predstavničkom domu da podrži rad Upravnog odbora BHRT-a, a članovi U.O. BHRT-a kojima je istekao mandat treba da nastave svoj rad u punom kapacitetu sve do izbora novih članova, najkasnije do 31.12.2011. godine. Također, predloženo je Domu da se traži od Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) raspisivanje konkursa za izbor dva nova člana Upravnog odbora iz reda hrvatskog i srpskog naroda, u skladu sa rokom iz prvog zaključka, tj. do 31.12.2011. godine. Donesen je i zaključak kojim se predlaže održavanje zajedničke sjednice oba doma PSBiH, na kojoj će se raspravljati o stanju u Javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH. Odlučeno je da na sjednicu budu pozvani predstavnici nadležnih ministarstava, kao i članovi U.O. BHRT-a.
Podržana je inicijativa poslanika Mirze Kušljugića da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačka „Analiza provođenja obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem međunarodnih sporazuma/ugovora u oblasti energetike“. U vezi s tim, predloženo je Domu da zatraži polaznu analizu pripreme materijala od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).
Članovi su se upoznali i podržali zaključak Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda koji glasi: „Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predlaže Komisiji za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma da u septembru 2011. godine organiziraju zajedničku tematsku sjednicu obje komisije posvećenu razmatranju aktuelnog stanja u Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine“.
Primljen je k znanju Izvještaj o aktivnostima Energetske zajednice za 2010. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću