MENI
23.8.2011

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na danas održanoj 7. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH dato je pozitivno mišljenje o usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine i podržani su principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
U vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH je usvojena je konstatacija kojom Komisija obavještava Predstavnički dom da je razmatrala Prijedlog zakona, svjesna činjenice da je Parlamentarna skupština BiH bila u situaciji da razmatra i usvaja prijedloge izmjena i dopuna zakona, iako prethodno nije usvojila zakone nametnute od strane visokog predstavnika.
Analizirajući i sublimirajući prijedloge zaključaka povodom Izvještaja o radu Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta za period od 1.1.2010. do 31.12.2010., Komisija je predložila Predstavničkom domu da usvoji zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, odnosno nadležno ministarstvo da u roku od 30 dana sačini Informaciju o stanju visokog obrazovanja u BiH i implementaciji Zakona o visokom obrazovanju, na temelju koje bi Predstavnički dom obavio raspravu.
Povodom Izvještaja Ustavnopravne komisije o održana četiri stručna savjetovanja organizirana u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i USAID-om, usvojeni su zaključci da sekretarijat Komisije u saradnji sa Zakonodavno-pravnim sektorom pripremi prijedlog izmjena i dopuna akata kojim sa tretiraju institut autentičnog tumačenja i prečišćenog teksta zakona u praksi Parlamentarne skupštine BiH.
Na današnjoj sjednici je usvojen i zaključak da Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Doma naroda, uz podršku Misije OSCE-a u BiH organiziraju seminar na temu Priprema Orjentacionog plana rada Ustavnopravne komisije za 2011. i 2012. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću