MENI
31.7.2011

Zbog Predstavničkog doma neće kasniti imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH


Iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, proslijeđeno nam je saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Intenzivnim radom, nakon što je konstituiran 20.maja ove godine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uspio je uspostaviti normalan ritam aktivnosti i razmotriti sve zakonske tekstove koji su mjesecima čekali da se pojave u parlamentarnoj proceduri. Do 28. jula, na sedam održanih sjednica Doma, u drugom čitanju usvojeno je 13 zakona čime je za njih u Predstavničkom domu okončana zakonodavna procedura. U istom periodu, u prvom čitanju usvojeno je 14 zakona, ratificirana su 42 međunarodna sporazuma, prihvaćeno 78 izvještaja, te obavljeno 11 imenovanja. Na osnovu ovakvih pokazatelja, može se reći da je ovo najbolji start Predstavničkog doma u istoriji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
U prethodnom mandatnom periodu (2006-2010), tokom mjeseca augusta nisu održavane sjednice Predstavničkog doma. Međutim, ovaj saziv odlučio je da promijeni takvu praksu pa je naredna, 8. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana za 25. august. Prije te sjednice, zasjedat će veći broj komisija Predstavničkog doma.
U utvrđenom kalendaru rada za august ostavljen je prostor i za hitno sazivanje sjednica Predstavničkog doma. Ukoliko se za takvu sjednicu ukaže potreba, poslanici su obavezni prisustvovati njenom radu. Također, radi pravilnog informiranja javnosti, treba reći da će sjednica Predstavničkog doma biti hitno sazvana i ukoliko Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dostavi prijedlog za potvrđivanje mandatara Vijeća ministara. Na taj način, isključena je mogućnost da zbog Predstavničkog doma kasni imenovanje novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću