MENI
29.7.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Denis Bećirović: Neke činjenice o dosadašnjem radu Predstavničkog doma




Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović iznio je u današnjem saopćenju neke činjenice o dosadašnjem radu aktuelnog saziva Predstavničkog doma.

Saopćenje prenosimo u cjelini:

Mada u Bosni i Hercegovini nije običaj da zakonodavna vlast prezentira analizu prvih mjeseci rada, osjetio sam potrebu da iz pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ukažem na činjenice o prvim efektima rada ovog zakonodavnog organa nakon njegovog konstituiranja 20. maja ove godine.
Ambijent u kojem je formiran Predstavnički dom nije nimalo povoljan za intenzivne aktivnosti. Nemamo definiranu parlamentarnu većinu na nivou Bosne i Hercegovine pa ohrabruje da rad Predstavničkog doma, uprkos svim našim razlikama, karakterizira radni i demokratski ambijent. Naravno, treba se ne samo nadati nego i truditi da takvu atmosferu sačuvamo i u budućnosti.
Inače, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je od konstituiranja do 28. jula 2011. godine održao sedam redovnih sjednica. Na njima je razmotreno 199 tačaka dnevnog reda, usvojeno 14 zakona u prvom čitanju te 13 zakona u drugom čitanju, čime je za njih zakonodavna procedura u Predstavničkom domu okončana. Ratificirana su 42 međunarodna sporazuma, prihvaćeno 78 izvještaja, te obavljeno 11 imenovanja. Upoređujući ove rezultate Predstavničkog doma, može se konstatirati da je ovo najbolji početak rada Predstavničkog doma u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.
U najkraćem roku i bez većih nesporazuma, formirali smo sve stalne komisije u Predstavničkom domu, te izabrali članove iz ovog doma u zajedničke komisije i delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rezultat takvog intenzivnog angažmana Predstavničkog doma prepoznat je i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na čijem su trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja, 20. juna 2011. godine, usvojeni akreditivi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čime je deblokirano naše prisustvo u ovoj važnoj međunarodnoj instituciji. Također, ponovo smo uspostavili naš rad u tijelima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Interparlamentarne unije (IPU), Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) i drugih međunarodnih asocijacija i institucija.
Uz navedeno, treba istaknuti da je Kolegij Predstavničkog doma održao 11 sjednica na kojima je razmotrio 110 tačaka dnevnog reda. Prošireni kolegij Predstavničkog doma imao je osam sjednica i razmotrio 27 tačaka dnevnog reda. Stalne komisije Predstavničkog doma u ovom periodu održale su 30 sjednica.
Čak i bez parlamentarne većine, izvjesno je da je Predstavnički dom od konstituiranja do danas postao motorna snaga koja je pokrenula čitav niz pozitivnih promjena. Novo rukovodstvo ovog doma, zajedno sa ostalim poslanicima, pokazalo je da se odgovornim i korektnim pristupom može krenuti naprijed.
U prethodnom mandatnom periodu (2006.-2010.) tokom augusta sjednice Predstavničkog doma nisu održavane. Za razliku od takve prakse, u augustu ove godine bit će održana najmanje jedna sjednica Predstavničkog doma. Također, svi poslanici dužni su se, u slučaju potrebe, odazvati pozivu za bilo kakvo hitno zasjedanje što svakako važi i za sjednicu koja će biti sazvana ako Predsjedništvo Bosne i Hercegovine tokom augusta Domu dostavi prijedlog za potvrđivanje mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Treba istaknuti i činjenicu da su period početka rada Predstavničkog doma pratili i snažni iskoraci u djelovanju Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

  • počeli su funkcionirati novi dokumentacioni sistemi čime su stvoreni uslovi za efikasniji rad Predstavničkog doma i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u cjelini; 
  • objavljena je nova, potpuno redizajnirana, veb-stranica s mnoštvom novih sadržaja čime se ona svrstala u sami vrh parlamentarnih veb- stranica u regionu;
  • unaprijeđen je rad intraneta kao mreže unutrašnje razmjene informacija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine;
  • povezivanjem različitih baza podataka s našom internetskom stranicom značajno je prošireno polje informacija koje su o našem zakonodavnom i drugom radu dostupne najširoj javnosti;
  • ponovo su iz Predstavničkog doma i državnog parlamenta u javnost krenule brojne pozitivne informacije na osnovu kojih se može vidjeti da ova institucija radi i da se i u uslovima nepostojanja parlamentarne većine ulažu napori da ona ostvaruje svoje funkcije.

Zajedno s prijateljima iz međunarodne zajednice, domaće političke snage moraju početi realizirati glavne prioritete koji direktno utiču na napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji. Svjesni toga, intenzivirali smo kontakte s ambasadorima i zvaničnicima najuticajnijih zemalja današnjice, SAD-a, zemalja članica Evropske unije, Rusije, Kine, Turske... Svi odreda, ali i ambasadori koji u našoj zemlji predstavljaju snažne međunarodne institucije poput OSCE-a, Vijeća Evrope i drugih, pozdravili su ne samo formiranje Predstavničkog doma nego i njegov intenzivan rad mada su i oni svjesni koliko je to bez parlamentarne većine teško postići.
Uz pojačanu komunikaciju s međunarodnom zajednicom, zvaničnicima prijateljskih zemalja i diplomatima koji djeluju u našoj zemlji, trudimo se da reanimiramo parlamentarnu dimenziju međunarodnih odnosa Bosne i Hercegovine.Ta, popularno nazvana, parlamentarna diplomatija u proteklom je mandatnom periodu (2006.- 2010.) po mnogima doživjela ozbiljan zastoj mada se radi o vidu saradnje s parlamentima, prije svega iz okruženja a potom i mnogo šire, koja može osnažiti kontakte na brojnim drugim poljima bez kojih će Bosna i Hercegovina teško pratiti i ostvariti svoje euroatlantske ambicije. Prvi put je, između ostalog, upućen i zvaničan poziv predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da uskoro posjeti Predstavnički dom i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.
Uvjeren sam da dijelim mišljenje mojih kolega kad kažem da članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u predstavljaju najvažnije strateške prioritete naše države, koji treba da ojačaju proces izgradnje stabilnosti i napretka. Iskreno se nadam da će novi saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučno krenuti putem euroatlantskih integracija a to podrazumijeva da okrenemo novi list i zajednički radimo na izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine. Pri tome ne smijemo štedjeti energiju kako bismo postigli napredak koji će pozitivno uticati na živote svih naroda i građana. Konstruktivan dijalog, konsenzus, međusobno uvažavanje i poštovanje treba da budu vrijednosti koje će biti ugrađene u temelje naše države.
Vjerujem da će novi saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine shvatiti važnost izgradnje funkcionalnih državnih institucija koje će omogućiti da i naša država, poput drugih, govori jednim glasom kada komunicira s Evropskom unijom.
Na kraju, želim reći i da je rukovodstvo Predstavničkog doma prepoznalo značaj svih pojedinaca i grupa koje svojim djelovanjem snažno promoviraju Bosnu i Hercegovinu izvan granica naše zemlje ili svojim pozitivnim uticajem stvaraju ambijent za takve procese. Ovo je svakako rana faza rada Predstavničkog doma ali sam uvjeren da ćemo i ubuduće zajedno pokazati mnogo volje da takve ambasadore Bosne i Hercegovine saslušamo, ohrabrimo, dodatno promoviramo pa i da, u granicama naših mogućnosti, pomognemo njihovo uspješno stvaralaštvo. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću