MENI
28.7.2011

Okončana 4. sjednica Doma naroda




Na danas okončanoj 4. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u drugom čitanju su, u identičnom tekstu kao i u Predstavničkom domu, usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku prisilne naplate indirektnih poreza, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Nije podržan Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH po hitnom postupku. Prijedlog zakona će biti razmatran u redovnoj proceduri.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji pravnih lica koja osnivaju institucije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je drugom čitanju. Budući da je tekst Prijedloga zakona usvojen u drugačijem tekstu nego u Predstavničkom domu, u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona su imenovani: Nermina Kapetanović, Stjepan Krešić i Staša Košarac.
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. Budući da je tekst Prijedloga zakona usvojen u drugačijem tekstu nego u Predstavničkom domu, u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona su imenovani: Mehmed Bradarić, Staša Košarac i Stjepan Krešić.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju. Usvojen je zaključak koji glasi: „Nalaže se predlagaču zakona Vijeću ministara BiH, da u amandmanskoj fazi ovog prijedloga zakona precizira i doradi član 9. Prijedloga zakona, jer je na sjednici ocijenjeno da su te odredbe nejasne i kontradiktorne.“
Usvojen je zaključak o produženju amandmanske faze za Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, tako da amandmanska faza za ovaj prijedlog zakona traje najkasnije 48 sati do održavanja sjednice Ustavnopravne komisije Doma naroda, na kojoj će ovaj prijedlog zakona biti razmatran u drugoj fazi.
K' znanju je primljen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2009., dok je usvojen Izvještaj o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2009. godinu.
Usvojeni su revizorski izvještaji 62 institucije za 2009.g. (prilog). S tim u vezi su usvojena tri zaključka. Prvi, kojim Dom naroda PSBiH nalaže Komisiji za finansije i budžet da prilikom razmatranja revizorskih izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH za 2010., uzme u obzir podatke sadržane u izvještajima o reviziji institucija BiH za 2009. g. Drugim zaključkom, „Dom naroda traži od Vijeća ministara BiH, odnosno nadležnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da pokrene proceduru izbora organa INL BiH, kako bi Upravni odbor i Nadzorni odbor INL BiH bio u kapacitetu predviđenom zakonom“. Konačno, trećim zaključkom „Dom naroda traži od Vijeća ministara BiH da provede procedure izbora direktora RAK-a, kao i da zakonom definiše proceduru za izbor članova Vijeća RAK-a kojima je istekao mandat, a samim tim se dovodi i u pitanje zakonitost u radu i primjena zakona.“
Usvojen je Izvještaj Centralne izborne komisije BiH o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2010., zajedno sa preporukama i prijedlogom da se formira Interresorna radna grupa za realizaciju preporuka iz Izvještaja.
Usvojeni su Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2010., Finansijski izvještaji Centralne banke BiH za 2010. i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2010., dok je k' znanju primljena Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. 12. 2009.g.
Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2010. Usvojeni su zaključci kojim se zadužuje Sekretarijat Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH da u skladu sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH osigura materijalno-tehničke i finansijske pretpostavke za realizaciju planiranih aktivnosti Odbora. Drugim zaključkom se zadužuju policijska tijela (Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih agencija u BiH) da bez odgađanja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od dana usvajanja zaključaka, usklade svoje interne akte sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Poslovnikom o radu Odbora za žalbe građana.
Usvojeni su Izvještaj o radu za 2010. i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2011., kao i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2010.g.
Usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2010. Usvojen je zaključak da Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, održi tematsku sjednicu vezano za rad i probleme sa kojima se susreće Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH, (finansijska nezavisnost, pitanje prostora i dr.), na koju će biti pozvani svi predstavnici entitetskih odbora za ljudska prava i socijalnu politiku.
Usvojen je Specijalni izvještaj o pravima lica s invaliditetom.
Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta. U komisiju su imenovani: Josip Merdžo, Mehmed Bradarić i Krstan Simić.
Za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je imenovan Sead Lisak, prvog zamjenika direktora Dragan Slipac i drugog zamjenika direktora Sreto Pekić.
Usvojen je zaključak o formiranju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. U Privremenu zajedničku komisiju su iz Doma naroda imenovani: Josip Merdžo, Mladen Ivanić i Hasan Bećirović. Zadatak zajedničke komisije je da provede proceduru obavještavanja za člana Komisije i domovima predloži imenovanje kandidata. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom usvajanja u istovjetnom tekstu u oba doma PSBiH.
Za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske je imenovan Milorad Tuševljak.
Na sjednici je data saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora, sporazuma i konvencija (prilog). (kraj)

Prilozi:
Na 4. sjednici Doma naroda PSBiH, uz zaključke su usvojeni revizorski izvještaji sljedećih institucija: 

  1. Agencije za državnu službu BiH;
  2. Agencije za javne nabavke BiH;
  3. Agencije za nadzor nad tržištem BiH;
  4. Agencije za osiguranje u BiH
  5. Agencije za poštanski saobraćaj BiH;
  6. Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH;
  7. Agencije za rad i zapošljavanje BiH;
  8. Agencije za statistiku BiH;
  9. Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH;
  10. Arhiva BiH;
  11. Centralne izborne komisije BiH;
  12. Direkcije za evropske integracije BiH;
  13. Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost;
  14. Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH;
  15. Granične policije BiH;
  16. Ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH;
  17. Instituta za akreditiranje BiH;
  18. Instituta za intelektualno vlasništvo BiH;
  19. Instituta za standardizaciju BiH;
  20. Konkurencijskog vijeća BiH;
  21. Odbora državne službe za žalbe BiH;
  22. Pravobranilaštva BiH;
  23. Regulatorne agencije za komunikacije BiH – RAK;
  24. Suda BiH;
  25. Tužilaštva BiH;
  26. Ureda koordinatora za reformu javne uprave;
  27. Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH;
  28. Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH;
  29. Agencije za indentifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka;
  30. Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje;
  31. Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta;
  32. Centra za informacije i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja;
  33. Centra za uklanjanje mina u BiH – BHMAC;
  34. Memorijalnog centra Srebrenica;
  35. Ministarstva civilnih poslova BiH;
  36. Ministarstva finansija i trezora BiH;
  37. Ministarstva komunikacija i prometa BiH;
  38. Ministarstva pravde BiH;
  39. Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH;
  40. Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH;
  41. Parlamentarne skupštine BiH;
  42. Predsjedništva BiH;
  43. Službe za zajedničke poslove BiH;
  44. Uprave za indirektno oporezivanje BiH;
  45. Ureda za razmatranje žalbi;
  46. Ureda za veterinarstvo BiH;
  47. Ustavnog suda BiH;
  48. Agencije za sigurnost hrane BiH;
  49. Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH;
  50. Direkcije za ekonomsko planiranje BiH;
  51. Državne agencije za istrage i zaštitu;
  52. Fonda za povratak BiH;
  53. Instituta za mjeriteljstvo BiH;
  54. Instituta za nestala lica BiH;
  55. Komisije za koncesije BiH;
  56. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH;
  57. Ministarstva odbrane BiH;
  58. Ministarstva sigurnosti BiH;
  59. Ministarstva vanjskih poslova BiH;
  60. Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH;
  61. Službe za poslove sa strancima;
  62. Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja;

    Na sjednici Doma naroda je data saglasnost za ratifikaciju: 
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o saradnji na poslovima iz oblasti geodezije;
  • Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Velikog Vojvodstva Luksemburg o socijalnom osiguranju s Administrativnim sporazumom o načinu primjene Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Velikog Vojvodstva Luksemburg o socijalnom osiguranju;
  • Sporazuma o kreditu za finansiranje projekta nabavke opreme za ''Rad'' Sarajevo između BiH, koju zastupa Ministartsvo finansija i trezora, i Unicredit Bank Austria AG;
  • Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Kuvajt;
  • Ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke – voda i sanitacija RS;
  • Ugovora o garanciji za zajam za Međunarodni aerodrom Sarajevo između države Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj;
  • Izmjena i dopuna Ugovora broj 1 za Ugovor o zajmu od 9.12.2005. (Regionalni željeznički projekat) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj;
  • Fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, usvojen u Njujorku 10. decembra 2008. godine;
  • Memoranduma o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u Programu Kultura (2007.-2013.);
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru Vc;
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o načinu finansiranja izrade glavnog projekta, te vođenja upravnih postupaka za procjenu uticaja na okoliš, pribavljanje lokacijskih dozvola, saglasnosti i građevinskih dozvola za projekt Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save od Račinovaca do Siska;
  • Sporazuma između ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske za saradnju u oblasti poljoprivrede;
  • Sporazuma o garanciji za zajam namijenjen preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ A.D. Bijeljina između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj;
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak;
  • Sporazuma o grantu – Općinski nivo podrške infrastrukturnim projektima - u sklopu Višekorisničkog programa IPA 2008. između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke;
  • Amandmana na Sporazum između Vijeća ministara BiH, koje zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Vlade Republike Austrije, koju zastupa federalni ministar finansija o finansijskoj saradnji;
  • Konvencije između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u pogledu poreza na dohodak i imovinu;
  • Evropske konvencija o zaštiti audiovizualne baštine – Strasbourg, 8. 11. 2001.;
  • Ugovora o zajmu između Evropske unije, kao zajmodavca, i Bosne i Hercegovine, kao zajmoprimca, i Centralne banke BiH, kao zastupnika za plaćanje zajmoprimca;
  • Ugovora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnom provođenju sudskih odluka u krivičnim stvarima;
  • Ugovora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima;
  • Protokola o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save;
  • Memoranduma o razumijevanju za saradnju u pitanjima sigurnosti između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar;
  • Memoranduma o razumijevanju između Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Evropu (UNECE) i Nacionalne institucije učesnice (NPI) – Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine s ciljem realizacije projekta – Finansiranje investicija u energetsku efikasnost za ublažavanje klimatskih promjena.

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću