MENI
27.7.2011

Predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić susreo se s otpravnikom poslova Ambasade Grčke


- Dejtonska Bosna i Hercegovina može postati članica Evropske unije i potrebno je prihvatiti okolnosti onakve kakve jesu i pristupanje Evropskoj uniji ne uslovljavati rušenjem povjerenja u Dejtonski mirovni sporazum. Promjena unutrašnjeg uređenja nije zahtjevana ni od drugih članica Evropske unije i uvjeren sam da će sve više zemalja EU prihvatiti da Bosna i Hercegovina sa svojim trenutnim uređenjem može i treba biti članica evropske zajednice, saglasili su se predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ognjen Tadić i otpravnik poslova Ambasade Grčke u BiH, Sotirios Demestichas.
Razgovarajući o najaktuelnijim parlamentarnim temama, predsjedavajući Tadić upoznao je gospodina Demestichasa sa mogućnost da se u narednom periodu, zahvaljujući političkom dogovoru, riješe pitanja zakona o popisa stanovništvu, zakona o državnoj pomoći kao i implementacija Presude "Sejdić - Finci".
Po riječima otpravnika poslova Ambasade Grčke, njegova domovina će 2014. godine predsjedavati Evropskom unijom ali uz nju i ostale članice moraju imati zajednički cilj koji se ogleda u podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim integracijama. Jer, kako je dodao, Bosna i Hercegovina ne smije biti žrtva zamora zbog proširenja Evropske unije i njena evropska perspektiva mora biti u fokusu.
Tokom razgovora predsjedavajućeg Tadića i otpravnika poslova Demestichasa istaknuto je da je od posebnog značaja i saradnja na parlamentarnom nivou, te da se odnosi Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Grčke u narednom periodu trebaju intezivirati. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću