MENI
26.7.2011.

Сусрет предсједавајућег Представничког дома, др Дениса Бећировића с амбасадором Р Аустрије


- Потребно је уважавати све различитости у Босни и Херцеговини и схватити да нико нема право на политичку искључивост и максималистичке циљеве. Морамо, дакле, бити спремни на компромисе и дијалог. Ова земља је опстајала и у најтежим временима а наш је задатак да се постарамо да грађани и народи Босне и Херцеговине уживају много бољи стандард него раније. Прије десет година Предсједништво БиХ је утврдило спољнополитичке циљеве - улазак у Европску унију и НАТО а уз рад на задацима које они намећу, у наредном периоду бољу персперктиву нашим грађанима могу донијети и напори на испуњењу услова из Споразума о стабилизацији и придруживању, рекао је приликом сусрета с амбасадором Републике Аустрије у нашој земљи Donatusom Kockom, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Денис Бећировић.
По ријечима амбасадора Kocka, било би битно да ове јесени ка Бриселу буду упућени позитивни сигнали у виду интензивног рада на имплементацији пресуде Сејдић-Финци те усаглашавања закона о државној помоћи и о попису становништва. То би, додао је он, могло представљати излазак из периода стагнације који у случају наше земље представља кораке унатраг обзиром да наше непосредно окружење снажно иде ка Европској унији.
Амбасадор Kock и предсједавајући Бећировић сагласили су се да врло добре односе између Аустрије и Босне и Херцеговине треба обогатити интензивнијом парламентарном сарадњом, како у директним контактима руководстава парламентарних домова тако и повезивању на нижим парламентарним нивоима. Истовремено, данас је констатовано да чињеница да се Босна и Херцеговина у овој години може похвалити позитивним трендовима у економској сарадњи са Аустријом отвара простор за тјешње повезивање па је амбасадор Коцк рекао да ће пренијети отворен позив аустријским инвеститорима да се појаве на нашем тржишту нарочито у електроенергетској сфери, области пољопривреде и производње здраве хране али и на бројним другим пољима која су потпуно отворена за сарадњу. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу