MENI
21.7.2011

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma razgovarali sa Christian Schwarz-Schillingom i Sabinom Wolkner


Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, razgovorali su danas sa bivšim visokim predstavnikom u BiH, dr.Christianom Schwarz-Schillingom i direktoricom Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH, Sabinom Wolkner.
Predsjedavajući Ustavnopravne komisije, Šefik Džaferović je rekao kako je dr. Schwarz-Schilling već dobro poznat bh. javnosti i da kao osoba sa dugim parlamentarnim, ministarskim i iskustvom u medijaciji, predstavlja dragocjenog sagovornika. Džaferović je, također, istakao da će Komisija nastaviti već postojeću, dobru saradnju sa Fondacijom Konrad Adenauer, naglasivši da je ova Fondacija prva organizirala konferenciju povodom Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu Finci-Sejdić.
Dr. Schwarz-Schilling je istakao kako je u brojnim zadacima koji se nalaze pred Komisijom, jedan od prioriteta implementacija Presude Finci-Sejdić i usklađivanje Ustava BiH sa evropskim standardima. „U procesu ustavnih reformi, koji je već stara tema, važno je zadržati konstruktivnu kulturu diskusije i spremnosti na konsenzus o spornim pitanjima. U svemu tome najznačajniji zadatak poslanika je da služi narodu i koristi vlastitu savjest kao najvišu instancu prilikom donošenja odluka“, naglasio je on.
Nakon kraćih obraćanja članova Ustavnopravne komisije, Sabina Wolkner se osvrnula na važnost Parlamentarne skupštine kao mjesta na kojem se trebaju donositi odluke. „Za mene“, rekla je ona, „Parlament je srce svake demokratije.“ (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću