MENI
20.7.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH



Na danas održanoj 3. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu, u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije. Tako je usvojen izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u dijelu koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, te Ministarstva civilnih poslova BiH u dijelu koji se odnosi na rad BH MAC-a u 2010. godini.
Tokom rasprave o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme, o čemu je članove Zajedničke komisije izvjestilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odlučeno je da Vijeće ministara BiH dostavi i izvještaj o izdatim dozvolama na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme u 2010. godini, kao i izvještaj o broju realiziranih dozvola u 2009. godini. U vezi dijela izvještaja Ministarstva civilnih poslova BiH, koji se tiče poslovanja BH MAC-a u 2010. godini, odlučeno je kako je potrebno da Vijeće ministara BiH, nakon što razmotri i usvoji izvještaj poslovanja BH MAC-a u 2010. godini, isti dostavi i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na razmatranje. Također, zaključeno je da Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o deminiranju u BiH, u dijelu o kojem se raspravljalo na današnjoj sjednici.
Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH, kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH, za 2010. godinu, kao i Plan rada za 2011. godinu.
Članovi Zajedničke komisije su usvojili Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2010. godinu, uz preporuku PSBiH da isti usvoji sa preporukama sadržanim u Izvještaju.
Usvojen je Izvještaj o radu Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2010. godinu, kao i Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2010. godinu i Orjentacioni radni plan za 2011. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću