MENI
19.7.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Na danas održanoj 2. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, stručni savjetnik Željko Grubešić i stručni saradnik Jovica Katić, prezentirali su rad Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za novoizabrane članove Komisije na temu: „Uloga Parlamentarne skupštine BiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u demokratskoj kontroli i nadzoru nad odbrambenim i sigurnosnim sektorom u Bosni i Hercegovini“.
Nakon uvodne riječi predsjedavajuće Komisije, Dušanke Majkić, obavljena je prezentacija uloge i zadataka Misije NATO-a u 2011. godini i razgovor članova Komisije sa komandantom NATO-a u BiH, brigadnim generalom Gary E. Huffmanom. Tokom prezentacije uloge i zadataka Misije NATO-a u BiH, između ostalog, je bilo riječi o reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora, nezavršenim zadacima iz reforme odbrane, područjima reformi za članstvo u NATO-u, prioritetnim partnerskim ciljevima i obavezama, kao i statusu Bosne i Hercegovine u poređenju sa susjednim zemljama, vezano za njeno pristupanje NATO-u.
Andrea Cellino, v.d. šefa Misije OSCE-a u BiH, David Campion, šef Kabineta direktora Odjela za sigurnosnu saradnju i Jasna Dragičević, govorili su o ulozi i zadatku Misije OSCE-a u 2011. g. Među ciljevima OSCE-ove Parlamentarne sekcije za ovu godinu su navedeni: jačanje ekspertize parlamentaraca, uloga posrednika u postizanju konsenzusa, izgradnja kapaciteta, podrška legislativnim aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, kao i monitoring. Naglašeno je da OSCE-ova Parlamentarna sekcija do kraja 2011.g. planira organizirati šest aktivnosti sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost.

Na današnjoj sjednici su, također, prezentirani uloga i zadaci Misije UN-a u 2011. g., pri čemu je navedeno da UN u BiH djeluje, između ostalog, kroz UNDP, UNHCR, UNICEF, UNFPA. Naglašeno je da će, pored već postojeće dobre saradnje sa Parlamentarnom skupštinom BiH, UNDP raditi na jačanju kapaciteta državne i entitetskih vlada i parlamenata, sa akcentom na reformu javnog sektora i razvoj institucionalnih kapaciteta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću