MENI
15.7.2011

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadoricom Kraljevine Danske u BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Božo Ljubić primio je u oproštajnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Danske Nj.E. gđu Kirsten Rosenvold Geelan.
Razgovarano je o uspostavi vlasti nakon oktobarskih izbora, funkcioniranju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te saradnji dvije države. Dr. Ljubić izvjestio je ambasadoricu o značajnom napretku, nakon uspostave Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u funkcioniranju državnih institucija, usvajanju zakona, ratificiranju sporazuma, formiranju i radu delegacija u multilateralnim institucijama. Također, dr. Ljubić iskazao je nadu da će uskoro biti usvojen Budžet BiH te da će se postići dogovor oko formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Stajalište stranaka hrvatskog bloka, rekao je ovom prilikom dr. Ljubić, jeste da budući predsjedavajući Vijeća ministara treba biti Hrvat kojeg će predložiti stranke HDZ 1990 – HDZ BiH, trebaju im pripasti i ostale dvije hrvatske ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH te je neophodno da iza Vijeća ministara stoji široka parlamentarna većina sa većinskim izbornim legitimitetom tri konstitutivna naroda.
S obzirom da ambasadorica napušta BiH i da se Ambasada Kraljevine Danske u BiH zatvara, dr. Ljubić zahvalio se na dosadašnjoj saradnji te izrazio nadu da će se odnosi između Kraljevine Danske i Bosne i Hercegovine nastaviti na istom nivou bez obzira što će Bosna i Hercegovina biti pokrivana iz Ambasade u Ljubljani. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću