MENI
14.7.2011.

Чланови Заједничке комисије за европске интеграције разговарали са в.д. шефа Делегације ЕУ у БиХ, Rencom Davidijem




Чланови Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, разговарали су данас са вршиоцем дужности шефа Делегације Европске уније у БиХ, Rencom Davidijem о путу БиХ ка ЕУ, с посебним освртом на преостале обавезе с циљем добивања статуса земље кандидата за чланство у ЕУ.
Како је поручио господин Davidi, усклађивањем Устава БиХ са пресудом Суда за људска права у Стразбуру у случају Сејдић-Финци и доношењем закона о државној помоћи на нивоу БиХ, била би испуњена посљедња два услова Босне и Херцеговине ка добивању статуса земље кандидата за чланство у Европској унији. Такођер, подсјетио је да је потребно у што краћем року донијети и Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, као и осталих закона усклађених са законодавством Европске уније. Вршитељ дужности шефа Делегације ЕУ у БиХ, нагласио је да је Европска унија спремна пружити још снажнију подршку Босни и Херцеговини, како не би заостајала за земљама регије у процесу евроатлантских интеграција.
Чланови Заједничке комисије су упознали госта са активностима које је ПСБиХ испунила с циљем приближавања ЕУ, те поручили да ће на сједници Дома народа заказаној за 15. јули 2011. године, бити затражено продужење амандманске фазе с циљем усаглашавања ставова о Предлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године. Такођер, истакнули су потребу јачања координације са ентитетским комисијама које разматрају питања важна за евроатлански пут Босне и Херцеговине, као и формирање тима који ће пратити испуњење обавеза БиХ ка чланству у ЕУ. С циљем бржег испуњавања обавеза, нагласили су да треба сачинити и списак свих преосталих обавеза БиХ на путу ка ЕУ.
Састанку је присуствовао и шеф Политичког одјела Делегације ЕУ у БиХ, господин Jurgis Vilcinskas. (kraj)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу