MENI
10.6.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, dr. Denis Bećirović uputio pisma predsjedniku PS Vijeća Evrope i Uredu Vijeća Evrope u BiH


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je danas pisma predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütu Çavuşoğlu i šefici Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey-Gopaul u kojem ih obavještava da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH oformio delegaciju PSBiH pri PS Vijeću Evrope čime je nakon nekoliko mjeseci deblokirano učešće Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i njenih radnih tijela.
Pisma prenosimo u cjelini:

Pismo predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütu Çavuşoğlu.

Poštovani gospodine predsjedniče,
S posebnim zadovoljstvo želim da Vas informišem da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao članove Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Na taj način su stvoreni preduslovi za nastavak učešća predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i njenih radnih tijela. Očekujemo da će i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH vrlo brzo imenovati ostatak članova Delegacije.
Gospodine predsjedniče, dozvolite da iskoristim ovu priliku i izrazim nadu da će akreditivi Delegacije Bosne i Hercegovine biti prihvaćeni na trećem dijelu redovnog zasjedanja, uprkos kašnjenju u njenom imenovanju. Vjerujem da parlamentarci Bosne i Hercegovine, kroz puni angažman u radu PSVE i razmjenu iskustava sa parlamentarcima iz zemalja članica VE, mogu dati značajan doprinos u rješavanju prepreka koje stoje na putu potpune demokratske konsolidacije bh. društva. Nadam se da će Bosna i Hercegovina, uvažavajući temeljne principe Vijeća Evrope, aktivnim učešćem parlamentarne delegacije, u najskorijem vremenu ispuniti ostatak postprijemnih obaveza prema Vijeću Evrope te da će time biti okončana monitoring proceduru Vijeća Evrope nad našom zemljom.
U prilogu ovog pisma, nalaze se potrebni obrasci sa podacima o novim članovima Delegacije, svečane izjave o prvrženosti prinicpima Vijeća Evrope, kao i raspored njihovog članstva u komitetima i političkim grupacijama unutar PSVE."

Pismo šefici Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey-Gopaul

"Poštovani gospođo Henessey,
Koristim priliku da Vam još jedanput zahvalim na čestitkama koje ste mi uputili u povodu imenovanja za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštini Bosne i Hercegovine i riječima podrške mom budućem angažmanu u obavljanju ove značajne funkcije. Duboko sam svjestan svih obaveza i zadataka koje su pred nama u predstojećem periodu, ali kao što sam rekao i prilikom našeg susreta, uz entuzijazam, dobru volju i predan rad, smatram da demokratski procesi i aktivnosti u realizaciji strateških opredjeljenja BiH, putu ka Evropskoj uniji NATO savezu, namaju alternativu i da će biti ubrzani.
S posebnim zadovoljstvom Vas želim informisati da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas , 09. juna 2011. godine imenovao članove Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čime su stvoreni preduslovi za nastavak učešća predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i njenih radnih tijela. Očekujemo da će i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH vrlo brzo imenovati ostatak članova Delegacije.
Gospođo Hennessey, još jedanput Vam želim skrenuti pažnju na pitanje akreditiva za članove Delegacije Bosne i Hercegovine, izražavajući nadu u pogledu njihovog prihvatanja na trećem dijelu redovnog zasjedanja. Uvjeren sam da će se, uprkos kašnjenju u imenovanju delegacije PS BiH u PS VE, iznaći optimalno rješenje ovog problema. Dozvolite mi da i ovom prilikom potvrdim, da će parlamentarci Bosne i Hercegovine, kroz puni angažman u radu PSVE i razmjenu iskustava sa parlamentarcima iz zemalja članica VE, dati značajan doprinos u rješavanju prepreka koje stoje na putu potpune demokratske konsolidacije bh. društva. Nadam se da će Bosna i Hercegovina, uvažavajući temeljne principe Vijeća Evrope, aktivnim učešćem parlamentarne delegacije, u najskorijem vremenu ispuniti ostatak postprijemnih obaveza prema Vijeću Evrope te da će time biti okončana monitoring proceduru Vijeća Evrope nad našom zemljom. Iskreno se radujem našoj budućoj saradnji", navodi se u pismu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću