MENI
25.5.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denis Bećirović traži od Predsjedništva BiH popunu tijela Vijeća Evrope


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović uputio je danas dopis Predsjedništvu BiH u kojem ih podsjeća na obaveze BiH kada je posrijedi popuna tijela Vijeća Evrope predstavnicima naše zemlje. Pismo dostavljamo u cjelosti.

"Poštovani,
Zadovoljstvo mi je informisati vas da smo konstituisanjem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u petak 20.05.2011. godine, otpočeli sa realizacijom zadataka i obaveza iz nadležnosti najvišeg zakonodavnog tijela. Imenovanjem predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH otvorene su mogućnosti za dalje formiranje tijela u Predstavničkom domu, ali i preduzimanju potrebnih aktivnosti u realizaciji međunarodnih obaveza Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
S tim u vezi, želim vam ukazati na činjenicu da je Bosna i Hercegovina prijemom u članstvo Vijeća Evrope, preuzela obavezu aktivnog učestvovanja u tijelima Vijeća Evrope, ali da kasni sa imenovanjima predstavnika BiH u mnogima od njih. U više je navrata ukazivano u izvještajima Komiteta ministara Vijeća Evrope, izvještajima i rezolucijama Parlamentarne skupštine VE, te u izvještajima g. Thomasa Hammarberga, komesara VE za ljudska prava, kako Bosna i Hercegovina ne koristi u potpunosti prednosti svoga članstva u Vijeću Evrope.
U pojedinim slučajevima, mjesta predstavnika BiH upražnjena su još od prijema BiH u Vijeće Evrope 2002. godine, a Parlamentarna skupština BiH u susretima sa predstavnicima VE kontinuirano je pozivana da ubrza proceduru imenovanja predstavnika BiH u tijela Vijeća Evrope. Obzirom da je Odlukom Predsjedništva BiH o postupku kandidovanja i imenovanja međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine u međunarodnim organizacijama i institucijama usvojenom 16.07.2008. godine utvrđeno da sva imenovanja međunarodnih predstavnika BiH vrši Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, 66/08), predlažemo da pokrenete proceduru za imenovanje predstavnika BiH u sljedeća tijela Vijeća Evrope:

EVROPSKI KOMITET ZA PREVENCIJU MUČENJA I NEHUMANOG ILI DEGRADIRAJUĆEG TRETMANA ILI KAZNE (CPT)

Mjesto BiH u Komitetu za prevenciju mučenja upražnjeno je od 1. novembra 2002. Potrebno je provesti proceduru i dostaviti listu tri kandidata sa profesionalnim iskustvom u oblasti sudske medicine, zatvorske medicine, forenzike ili prava. Utvrđenu listu samo formalno prosljeđuje delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a Parlamentarna skupština Vijeća Evrope bira jednog kandidata.

VENECIJANSKA KOMISIJA
Od juna 2006. godine, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja članica Vijeća Evrope koja nema svog predstavnika u Venecijanskoj komisiji. Venecijanska komisija spremna je prihvatiti imenovanje jednog člana i dva zamjenika koji ravnopravno mogu učestvovati u diskusijama. 

EVROPSKA KOMISIJA PROTIV RASIZMA I NETOLERANCIJE
Mjesto BiH u ovoj komisiji upražnjeno je od februara 2008. Potrebno je da Bosna i Hercegovina imenuje novog člana, te o tome putem nadležnih institucija obavijesti Komitet ministara Vijeća Evrope.

SAVJETODAVNI KOMITET OKVIRNE KONVENCIJE ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA (FCNM)
Mjesto BiH je upražnjeno od maja 2006. godine. Listu sa najmanje dva kandidata potrebno je dostaviti generalnom sekretaru Vijeća Evrope. Generalni sekretar VE listu prosljeđuje Komitetu ministara VE koji bira jednog kandidata.

Kako Član 4. Odluke o postupku kandidovanja i imenovanja međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine u međunarodnim organizacijama i institucijama predviđa da se prije podnošenja prijedloga i imenovanja obave konsultacije sa relevantnim ministarstvima i institucijama Bosne i Hercegovine, predlažemo da se u suradnji sa relevantnim ministarstvima, a prije svega Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvom pravde i Ministarstvom vanjskih poslova BiH provedu neophodne procedure izbora odgovarajućih kandidata. Cijenili bismo ukoliko bi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine bila blagovremeno obaviještena o provedenim procedurama, a posebno u slučaju liste kandidata za Evropski komitet za prevenciju mučenja i nehumanog ili degradirajućeg tretmana ili kazne obzirom da procedura nalaže da listu sa imenima i biografijama kandidata Delegacija PS BiH u PS Vijeća Evrope proslijeđuje Potkomitetu za ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope na razmatranje.
Obzirom na činjenicu da neimenovanje predstavnika BiH u tijela Vijeća Evrope ne predstavlja samo kršenje preuzetih obaveza, nego uskraćuje učešće i mjesto Bosne i Hercegovine u značajnim tijelima za zaštitu ljudskih prava, želim i ovom prilikom vašoj pažnji preporučiti što skorije rješavanje ovog pitanja." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću