MENI
13.5.2011.

Привремени предсједавајући Представничког дома, Аднан Башић одговорио на иницијативу Српске демократке странке


Привремени предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Аднан Башић одговорио је данас на Иницијативу Српске демократске странке за наставак Конституирајуће сједнице и избор руководства Представничког дома. Са одговором су упознате и остале парламентарне странке као и Канцеларија високог представника.

Одговор привременог предсједавајућег, Башића предсједнику СДС-а Младену Босићу преносимо у цјелости:

Поштовани,
Дана 12. маја 2011. сам примио Вашу Иницијативу за наставак Конституирајуће сједнице Представничког дома и избор руководства Дома, те Вас желим обавијестити о сљедећем.
Као што Вам је познато, у више наврата, одржали смо радно-консултативне састанаке са предсједницима/представницима политичких странака заступљених у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ. Посљедњи је одржан 10. фебруара 2011. на којем је констатирано да није постигнут циљ због којег је састанак сазван, а то је договор о формирању парламентане већине неопходне за наставак Конституирајуће сједнице Дома (како је договорено на Радно-консултативном састанку одржаном 17. јануара 2011.).
Закључено је да привремени предсједавајући Представничког дома убудуће неће заказивати овакве састанке, да политичке странке наставе консултације, те да о постигнутом договору у вези формирања парламентарне већине писменим путем обавијесте привременог предсједавајућег Представничког ради заказивања наставка Конституирајуће сједнице Дома.
Како писменим путем нисам добио поступање по претходним ставовима, нисам био у могућности да закажем наставак Конституирајуће сједнице Дома.
Желим Вас, поштовани предсједниче, подсјетити да су одредбе Пословника Представничког дома, које се односе на избор Колегија Дома, јасне и не треба их посебно наводити (члан 4. Пословника). Као привремени предсједавајући захваљујем се на упућеној иницијативи, али за наставак сједнице Дома неопходно је осигурати већину потребну за доношење одлука. Када се то догоди одмах сам спреман заказати наставак Конституирајуће сједнице.
Обзиром да се ради о реализацији закључака са посљедњег Радно-консултативног састанка, копију писма са Вашом Иницијативом прослиједит ћу предсједницима осталих политичких странака заступљених у Дому. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу