MENI
31.3.2011

Održana sjednica Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvrašavaju krivične sankcije i druge mjere




Na danas održanoj 7. sjednici Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čije je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, obavljen je razgovor sa pomoćnikom ministra pravde BiH, Mustafom Bisićem i inspektorima Ministarstva pravde BiH, s ciljem stručne saradnje Nezavisne komisije i Ministarstva.
Razgovarano je o zakonskim propisima države i entiteta koji uređuju poštivanje ljudskih prava zatvorenika u BiH, kao i nadležnostima Nezavisne komisije u odnosu na nadležnosti državnih i entitetskih tijela zaduženih za zaštitu ljudskih prava zatvorenika. Nakon obavljenog razgovora, zaključeno je kako je potrebno i dalje nastaviti stručnu saradnju te zajedno sa inspektorima Ministarstva pravde BiH, planirati posjete kazneno-popravnim zavodima u BiH. Odlučeno je također da, prilikom izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, u dijelu nadležnosti rada Nezavisne komisije, budu uključeni i predstavnici Ministarstva pravde BiH.
Nezavisna komisija je obavještena od Ministarstva pravde BiH, da nije nadležna odlučivati po pitanju zahtjeva koji je uputio osuđenik H. F. Odlučeno je da se osuđenik H. F. obavijesti kako Nezavisna komisija nije nadležna za rješavanje njegova zahtjeva, kao i da se upozna da je sa zahtjevom upoznato Ministarstvo pravde Federacije BiH.
Utvrđena je aplikacija za korištenje TAIEX instrumenta pomoći, pri Direkciji za evropske integracije. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću