MENI
18.1.2011

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma, Adnan Bašić uputio predsjednicima političkih stranaka obavijest o zaključcima jučerašnjeg sastanka

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Adnan Bašić uputio je danas predsjednicima političkih stranaka koje participiraju u ovom Domu obavijest o zaključcima radno-konsultativnog sastanka održanog 17.01.2011. godine. U obavijesti se ističe: "Poštovani predsjedniče, Obavještavam Vas da je u ponedjeljak, 17. 1. 2011. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan Radno-konsultativni sastanak predsjednika odnosno predstavnika političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Cilj sastanka je bio da se izvrše dogovori u vezi zakazivanja nastavka Konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma. Na sastanku je konstatirano da nisu postignuti dogovori o zakazivanju nastavka Konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma zbog nepostojanja parlamentarne većine.
S tim u vezi zaključeno je da parlamentarne stranke zastupljene u Predstavničkom domu u roku od 15 dana od dana održavanja ovog sastanka, pismeno obavijeste privremenog predsjedavajućeg o postizanju dogovora o parlamentarnoj većini neophodnoj za osiguranje nastavka Konstituirajuće sjednice. To podrazumijeva potpise 22 poslanika u Domu, što osigurava opću većinu, a unutar ove  većine i entitetsku. Time bi se stekli uslovi za nastavak Konstituirajuće sjednice koju bi zakazao privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma.
Ukoliko privremeni predsjedavajući ne dobije izjašnjenje parlamentarnih stranaka u utvrđenom roku, zaključeno je da se nakon toga ponovo zakaže Radno-konsultativni sastanak  predstavnika političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, radi konsultacija i dogovora, a s ciljem osiguranja uslova za zakazivanje nastavka Konstituirajuće sjednice.
Pozivam Vas da uložite maksimalne napore kako bismo ispoštovali dogovorene stavove.", ističe se u obavijesti privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Adnana Bašića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću