MENI
15.4.2016.

Чланови Колегијума Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ разговарали са делегацијом Народне скупштине МађарскеСекретарка Заједничке службе Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Аида Користовић и секретар Дома народа ПСБиХ Бојан Нинковић разговарали су са делегацијом Народне скупштине Мађарске, које је предводио генерални директор Народне скупштине Gyorgy Such. 

Чланови Колегијума Секретаријата ПСБиХ захвалили су делегацији Народне скупштине Мађарске на провођењу Twinning пројекта „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту ЕУ интеграција“, којег је у протекле двије године реализовала Народна скупштина Мађарске уз подршку Народне скупштине Француске и допринос неколико других парламената земаља чланица ЕУ. 

Госпођа Користовић и господин Нинковић упознали су делегацију Народне скупштине Мађарске да ће у ПСБиХ бити формиран Сектор за Европску унију (ЕУ), који је предвиђен Акцијским планом ПСБиХ за унапрјеђење улоге у контексту интеграција у ЕУ. Како су појаснили, улога Сектора биће и успостава сарадње са другим парламентима у БиХ у процесу европских интеграција наше земље. 

Директор Народне скупштине Мађарске Gyorgy Such поздравио је прошлогодишње ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, као и предају апликације за чланство наше земље у ЕУ у фебруару ове године. 

Према ријечима господина Sucha, Мађарска подржава наставак процеса проширења ЕУ, те цијени напоре које БиХ чини да постане пуноправна чланица ЕУ. 

Такође, директор Народне скупштине Мађарске изразио је задовољство двогодишњом сарадњом два парламента кроз Тwиннинг пројекат, те исказао спремност за наставак успјешне сарадње највиших законодавних тијела двије земље.

Напомињући да је потребно извршити препоруке проистекле из Twinning пројекта, господин Sucha поздравио је формирање Сектора за ЕУ у ПСБиХ, те позвао будуће запосленике Сектора да посјете Парламент Мађарске с циљем унапрјеђења сарадње и квалитетнијег испуњавања препорука из Twinning пројекта. 

Састанку су присуствовали и амбасадор Мађарске у БиХ Negyesi Jozsef и секретарка Заједничке комисије за административне послове ПСБиХ Даворка Чаплински. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу