MENI
1.10.2007

POČELO JESENJE ZASJEDANJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE COE (ONASA)



Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (CoE) Rene van den Linden pozvao je danas zemlje članice da obezbijede neophodne uslove za rad Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i izrazio zzaljenje zbog spora oko budžeta namijenjenog tom sudu.
On je na konferenciji za novinare uoči početka jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine CoE u Strazburu kazao da je Evropski sud za ljudska prava "najviši instrument kojim raspolažemo u zaštiti ljudskih prava i stoga je neophodno da se toj instituciji stvore normalna prava za funkcioniranje".
Van den Linden je izrazio zadovoljstvo što će se poslanicima parlamenta obratiti patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije Drugi, ističući da će to "biti jedna od izuzetno rijetkih prilika da patrijarh odgovara na pitanja poslanika".
U Strazburu je danas počelo redovno jesenje zasjedanje Parlamentarne skupštine CoE, a tokom pet dana zasjedanja poslanici će raspravljati o aktivnostima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), političkim posljedicama američkog plana izgradnje antiraketnog štita, humanitarnim krizama i drugim temama. 
Na zasjedanju Parlamentarne skupštine CoE u Strazburu učestvovaće stalna delegacija Parlamenta BiH u ovom tijelu, koju čine Azra Hadžiahmetović, Mladen Ivanić, Milica Marković i Slavko Matić, te zamjenici članova Mirjana Malić i Savo Erić. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću