MENI
15.10.2007

AZRA HADŽIAHMETOVIĆ UČESTVOVALA NA SKUPU U MINHENU



U organizaciji „Südost Instituta“ i organizacije „Hilfe von Mensch zu Mensch“, u Minhenu je okončana manifestacija „Minhenski balkanski dani“. U sklopu programa održana je i panel diskusija na temu „Nacionalni angažman, evropske perspektive; Njemačka i Zapadni Balkan“ u kojoj je kao počasni diskutant učestvovala poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dr. Azra Hadžiahmetović.

Tokom diskusije, gospođa Hadžiahmetović posebno je apostrofirala kontinuitet jasne politike Njemačke prema Zapadnom Balkanu što se, kako je istakla, ne može reći za sve evropske zemlje. Štaviše, pitanje je da li je i danas Evropska unija dovoljno uvjerljiva šaljući poruke zemljama Zapadnog Balkana.
Govoreći o današnjem trenutku Dejtonskog mirovnog sporazuma, dr. Hadžiahmetović se složila sa ocjenama da je više nego izvjesno da je riječ o dokumentu koji je donio mir ali je, istovremeno, pun grešaka koje su rezultirale unutrašnjom strukturom države koju ustavnim promjenama treba pokušati promijeniti.   
Tokom diskusije a i u svom izlaganju, dr Azra Hadžiahmetović zastupala je stav da je problem Kosova finalni produkt raspada bivše Jugoslavije i da ga treba tretirati kao problem potpuno odvojen od Bosne i Hercegovine koja je pravno i teritorijalno zaokružena država koja sa svojim komšijama na putu ka evroatlanskim integracijama nastoji njegovati koncept dobrog susjedstva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću