MENI
28.8.2008

DELEGACIJA MONITORING KOMITETA PS VIJEĆA EVROPE U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH



Ustavna i reforma policije, popis stanovništva i ratifikacija Konvencije o manjinskim jezicima bile su osnovne teme susreta članova Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Šefika Džaferovića, Ive Mire Jovića i Slobodana Šarabe sa delegacijom Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

„Eventualne ustavne promjene se mogu očekivati 2009. g., odnosno u periodu između narednih općinskih i općih izbora“, rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, naglašavajući da se neuspjeh usvajanja amandamana 2006. godine, može vezati za činjenicu da se radilo o izbornoj godini, kada je pitanje ustavnih amandamana zloupotrijebljeno za izbornu kampanju.
Tokom razgovora sa koizvjestiocima Kimmom Sasiem i Mevlutom Cavusogluom, Ivo Miro Jović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda naglasio je da Bosna i Hercegovina nije dio Evrope koji tek treba da uđe u Evropu, jer je već njen sastavni dio, koji samo treba učiniti funkcionalnim. Slobodan Šaraba, član Komisije, uz žaljenje što amandmani već nisu usvojeni, istakao je da je za promjenu Ustava potrebna opća saglasnost. Članovi Parlamentarne skupštine BiH izrazili su saglasnost da je popis stanovništva u BiH potrebno izvršiti 2011.g., kada on bude vršen i u drugim evropskim zemljama.
“Ono što nas interesuje u ovoj fazi je, da li je bez ustavnih reformi moguće provesti isto tako uspješnu reformu policije" rekao je Kimmo Sasi, koizvjestilac Monitoring komiteta ističući zadovoljstvo činjenicom da je u BiH uspješno izvršena reforma odbrane. 
Koizvjestilac Mevlut Cavusoglu interesovao se za ratifikaciju Konvencije o manjinskim jezicima, na šta je Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije konstatovao da će Konvencija sigurno biti ratificirana, kada uđe u parlmentarnu proceduru, jer prema njegovim riječima nijedna ratifikacija ne čeka dugo u Parlamentu.(kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću