MENI
29.10.2008.

RUKOVODSTVO PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH RAZGOVARALO SA IZVJEŠTAJNOM SKUPINOM ZA DEMOKRACIJU VIJEĆA EUROPE



Ustavna reforma je ključni prioritet u Bosni i Hercegovini, istakli su danas članovi Izvještajne skupine za demokraciju Vijeća Europe tijekom susreta sa članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. S obzirom da napredak Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri ovisi od reforme ustava, potrebno je taj proces što prije započeti i okončati, naglašeno je tijekom razgovora.

Gosti su se mogli upoznati sa različitim pogledima članova Parlamentarne skupštine BiH, ali i sa zajedničkim opredjeljenjem za članstvo Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO, kao i potrebom da se o ovoj značajnoj temi razgovara i odlučuje u državnom parlamentu. 
Razgovarajući o dosadašnjem napretku u BiH, sudionici sastanka složili su se da je u proteklom razdoblju urađeno mnogo, ali da je istovremeno potrebna dalja implementacija svih reformi kao i realiziranje preporuka iz monitoring izvješća Vijeća Europe. Članovi izaslanstva Vijeća Europe istakli su da je neophodna jaka politička volja za ubrzanje puta ka europskim integracijama, i kako je naglašeno, put koji čeka Bosnu i Hercegovinu mnoge zemlje su već uspješno prešle, i da bi njihov primjer pratila i naša zemlja potrebna je odustajanje od starog načina razmišljanja. U tome će Vijeće Europe pružati stručnu pomoć, podršku i ohrabljenje Bosni i Hercegovini. 
Tijekom susreta rukovodstva PSBIH i izaslanstva Vijeća Europe razgovarano je o okončanju imenovanja državnog ombudsmena i obrazovanju kao značajnom faktoru integrisanja u Europsku uniju.              Izvještajna skupina za demokraciju Vijeća Europe (GR - DEM), koju predvodi veleposlanik Njemačke pri Vijeću Europe, Eberhard Kolsch razgovarala je i sa članovima Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Europe. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću