MENI
14.11.2008

SADIK AHMETOVIĆ UPUTIO PISMO JELKU KACINU, POSLANIKU U EVROPSKOM PARLAMENTU



Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sadik Ahmetović povodom inicijative da 11. juli bude proglašen za internacionalni dan sjećanja na Srebrenicu uputio je pismo Jelku Kacinu, poslaniku u Evropskom parlamentu. Sadržaj pisma prenosimo u cjelini.

"Poštovani gospodine Kacin,

Kao bivšem predsjedniku vanjskopolitičkog odbora Državnog zbora Republike Slovenije, sadašnjem članu Evropskog parlamenta i njegove Komisije za vanjske poslove te Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, a posebno kao velikom poznavaocu i iskrenom i dosljednom prijatelju Bosne i Hercegovine, želim vam se najtoplije zahvaliti na inicijativi koju ste iznijeli tokom debate na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta održanog 22. i 23.10. 2008.godine u Strazburu, a povodom usvajanja rezolucija o Bosni i Hercegovini.
Želim vam najiskrenije zahvaliti na intervencijama u rezoluciji vezanim za povratak izbjeglica, posebno na područje općine Srebrenica, odakle potječem, no moju zahvalnost vam, također u ime građana Srebrenice, posebno Bošnjaka, upućujem i zbog plemenite i temeljno ljudske i solidarne inicijative da 11. juli, dan najstrašnijeg stradanja Bošnjaka Srebrenice, bude proglašen za internacionalni dan sjećanja na Srebrenicu.
Proglašavanjem ovog dana simboličnim sjećanjem na najveći zločin počinjen od 2. svjetskog rata naovamo, žrtvama ovog genocida i njihovim porodicama vratiće se najprije vjera i nada da dostojanstveno nose svoj bol i strašne gubitke svojih najbližih, ali će značiti i potvrdu da nijedan zločin neće proći nekažnjeno.
Obilježavanjem dana sjećanja na Srebrenicu u Evropi, ta ista Evropa će pokazati da želi trajno pomagati poboljšanju povratka i uvjeta života u ovom gradu, kao i da želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u skoro vrijeme pridruženu u svoju porodicu.
Još jednom vam se najtoplije zahvaljujući na ovoj inicijativi i uz želju da učinite sve što je u vašoj moći da se ona što skorije i realizuje, molim vas, gospodine Kacin, da primite izraze mog dubokog poštovanja i prijateljskih simpatija", ističe se u pismu Sadika Ahmetovića uz koje je gospodinu Kacinu dostavljen i spisak članova Predstavničkog doma koji su svojim potpisom podržali ovo pismo.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću