MENI
14.11.2008

IZLAGANJE ILIJE FILIPOVIĆA, ZAMJENIKA PREDSJEDAVAJUĆEG DOMA NARODA NA ASOCIJACIJI EVROPSKIH SENATA



U okviru debate o "Ulozi gornjih domova parlamenata u razvijanju kulturalnog i međucivilizacijskog dijaloga" na Vandrednoj sjednici Asocijacije evropskih senata, koja se održava danas u Saint Peterburgu, u povodu 15. godišnjice Vijeća Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije, učesnicima se obratio Ilija Filipović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 
Ovom prilikom zamjenik predsjedavajućeg Ilija Filipović pozvao je predsjednike senata i predstavnike Evropske unije koji su prisutni na ovom zasjedanju da ulože napore kako bi u što skorijem roku njihovi parlamenti ratificirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i Bosne i Hercegovine, s druge strane.
Izlaganje zamjenika predsjedavajućeg, Ilije Filipovića, prenosimo vam u cjelini:

"Gospodine predsjedniče,
Dame i gospodo,
Poštovane kolege,

Iznimna je čast što vam se mogu obratiti na ovom posebnom zasjedanju naše Asocijacije.
Dopustite mi, gospodine predsjedniče, da Vam, u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i osobno, uputim iskrene čestitke u povodu obilježavanja petnaeste obljetnice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije i zahvalim Vam na pozivu za sudjelovanje na današnjem zasjedanju.
Raduje me što ste za jednu od tema predložili “Ulogu gornjih domova u razvijanju dijaloga između kultura i civilizacija”. U današnjem globaliziranom svijetu, koji je povezan više nego ikada, dijalog između kultura i civilizacija pridonosi međusobnom upoznavanju, toleranciji i miru. 
Prema definiciji, dijalog između kultura i civilizacija globalan je i uključuje sve civilizacije, sve kulture i sve ljude. Vjerujem da je za dijalog jednako potreban i dobrodošao svaki doprinos. Svaka kulturna tradicija ima neprocjenjivu vrijednost i sastavnim je dijelom općega dobra i kulturnoga naslijeđa. Važno je da o ovoj temi, u dijalogu, sudjeluju svi - vlade i parlamenti, građansko društvo i mladi, mediji, znanstvenici i umjetnici. 
Globalistički pokret se širi, odnosi između država jačaju. Međucivilizacijski dijalog nema alternativu, kako u našim parlamentima tako i u svim drugim demokratskim institucijama.
Gornji domovi parlamenata neposredno sudjeluju u tom procesu ostvarivanjem međusobnih kontakata i susreta, razmjenjujući iskustva, ali i usvajanjem zakona koji sprječavaju bilo koju vrstu diskriminacije i posebno štite kulturnu baštinu naroda i nacionalnih manjina. 
Od prevelikog je značenja u parlamentima naših država, a osobito u gornjim domovima, graditi takove odnose iz kojih će proizići naš optimističan pogled na vlastitu budućnost i boljitak svih u našem okruženju. Način je to strpljivoga stvaranja nužnih preduvjeta za prevladavanje konflikata, kojih, nažalost, u svijetu ima sve više, a sve s ciljem otvaranja puta iskrenom i uspješnom dijalogu, koji će nas, s poštovanjem kulturnih, vjerskih, tradicijskih i drugih razlika, uvesti u najpoželjniji civilizacijski odnos sveopćeg mira i dubokog poštovanja među ljudima.
Dijalog između civilizacija može nam ponekad izgledati kao ideal, ali sam uvjeren da je to plemenit i realan put koji nam pruža niz mogućnosti za međusobno upoznavanje i njegovanje tolerancije. Uvjeren sam u snagu ljudskoga duha koji prevladava barijere i raznolikost doživljava kao bogatstvo, a ne kao prijetnju.
Također, smatram našom dužnošću razvijati dijalog između kultura i civilizacija radi budućih naraštaja. U skladu s Globalnom agendom za dijalog između civilizacija iz 2001. godine, dužni smo, upravo zarad budućih naraštaja, stalno poboljšavati uzajamno razumijevanje i poštovanje, koje će nas međusobno obogatiti.
Trebamo iskoristiti suvremena tehnološka postignuća, brojna postignuća u informatici i komunikacijama koja su nam na raspolaganju, za provođenje raznovrsnih programa razmjene među mladima, a isto tako i među drugim članovima naših društava.
Posebice bih želio istaknuti značaj i bogatstvo svih oblika stvaralaštva u kulturi i poželjeti na tom planu češće susrete kulturnih poslenika i skupina iz cijele Europe.
Parlamenti mogu mnogo učiniti poticanjem vlada da podrže različite oblike razmjene u području kulture i sporta, da podrže razvoj povijesnog i kulturnog turizma, da u obrazovne programe uključe tečajeve o međukulturnom dijalogu, da svima omoguće jednak pristup informacijama, znanju i obrazovanju i da potiču građane na učenje stranih jezika.
Sa zadovoljstvom mogu reći da se i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sve više uključuje u ovaj proces, posebice osnivanjem i aktivnostima parlamentarnih skupina prijateljstva, a također i usvajanjem zakona i izravnom potporom zaštiti i promoviranju prava manjinskih zajednica u našoj zemlji. Dom naroda – gornji dom našega Parlamenta - u tome ima aktivnu ulogu, nastojao je i nastoji osigurati usvajanje što je moguće kvalitetnijih zakona. Veoma smo zainteresirani za razmjenu iskustava s parlamentima drugih zemalja.
Smatram nužnim uvijek i iznova međusobno se podsjećati na postojeće vrijednosti koje su zajedničke svim kulturama. Jedna od njih je solidarnost, u što smo se uvjerili kada su određeni dijelovi našeg planeta, nažalost, bili pogođeni prirodnim katastrofama.
Naša globalna međuzavisnost i izloženost zajedničkim izazovima, kao što su klimatske promjene, da navedem samo jedan, uče nas da vidimo zajedničku sudbinu cijeloga čovječanstva. Dijalog između kultura i civilizacija mora biti sastavni dio našeg svakodnevnog života, a u mojoj zemlji, Bosni i Hercegovini, i u Jugoistočnoj Europi – čak i više nego u drugim dijelovima Europe. Sve zemlje jugoistočne Europe uključene su u europske procese i posvećene su jačanju mira, stabilnosti, demokracije i poštovanja ljudskih prava kroz stalni dijalog.
Više nego ikada prije, potreban nam je otvoren i iskren dijalog. Stalna razmjena mišljenja i dijalog na svim razinama omogućit će nam bolje korištenje svih potencijala koji dolaze iz različitih kultura i religija. Moramo stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i stabilizaciju političkih i gospodarskih prilika u svim tranzicijskim zemljama. 
Onoliko koliko budemo spremni prihvaćati drugo i različito, toliko ćemo brzo i kvalitetno moći graditi mir i svjetliju budućnost nama i naraštajima koji dolaze.
Uvjeren sam da će intenzivan dijalog između kultura i civilizacija značajno pridonijeti boljem razumijevanju različitih nacionalnih i kulturnih grupa u našim zemljama i cijeloj Europi.To može trasirati još bolje odnose između naših zemalja i, dakako, čvršću i sadržajniju međuparlamentarnu suradnju, posebice gornjih domova državnih parlamenata." , rekao je na kraju Ilija Filipović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću