MENI
24.11.2008

DELEGACIJA PSBiH U ZVANIČNOJ POSJETI ALBANIJI



Zajednički ciljevi i jedinstvena opredjeljenja su, uz vrlo dobre prijateljske odnose dvije zemlje, pretpostavka za jačanje dijaloga koji će pomoći da Bosna i Hercegovina ali i cijela regija Jugoistočne Evrope na zadovoljstvo svih naših građana što prije pristupi EU i NATO integracijama, istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić tokom današnjeg razgovora sa predsjednicom Parlamenta Albanije JozefinomTopalli.

  Foto: PRESS PSBiH

                                                                                   

Istovremeno, ocijenjeno je da treba činiti dodatne napore kako bi se uklonile birokratske prepreke koje ometaju jače povezivanje naših građana kao i poslovnih ljudi. Stoga će obje strane od svojih vlada tražiti da se ubrzaju procedure pregovaranja oko liberalizacije viznog režima, što bi u konačnici dovelo do potpunog ukidanja viza izmedu BiH i Albanije. Potrebno je, istaknuto je, ovakva pitanja riješiti što prije a onda zajednički nastupati prema Evropi. Također, obje strane složile su se da ambasadori naših prijateljskih zemalja trebaju postati rezidentni kako bi međusobni diplomatski odnosi bili podignuti na viši nivo.

Razgovarano je i o ulozi dijaspore kako albanske u BiH tako i bosanskohercegovačke u Albaniji. Naglašeno je da ti građani mogu i trebaju biti značajan most između dvije zemlje a Niko Lozančić je upoznao gospođu Topalli da je na državnom nivou formirano Vijeće nacionalnih manjima u kojem participira predstavnik Albanaca što je jedan od efikasnih načina da se albanskoj manjini u BiH osiguraju sva ljudska prava.

 Foto: PRESS PSBiH

Predsjednica Topalli čestitala je našoj zemlji na nedavnom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju istaknuvši da je taj čin od značaja za cijeli region i njegov zajednički nastup pred evropskim institucijama u čemu saradnja parlamenata igra ogromnu ulogu. Razgovarano je također i o zajedničkom nastupu privrednika dvije zemlje pred evropskim investitorima te naročito našem međusobnom poboljšanju vanjsktrgovinske razmjene i širenju prostora za razvoj privrednih odnosa. Zajednički je stav da je nužno ulagati značajna sredstva u cestovno povezivanje regiona i drugu infrastkukturu.

Predsjedavajući Lozančić pozvao je albanske turističke agencije da u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH prezentiranju potencijale Albanije kao i da se iskoristi šansa za snažniju saradnju u oblasti turizma te razmjenu iskustava u zimskom turizmu.

Tokom razgovora sa albanskim ministrom za ekonomiju, trgovinu i energiju g. Genc Rulijem, izražena je potreba povezivanja naročito u energetskom sektoru obzirom da današnja Albanija ne raspolaže potencijalom dovoljnim za praćenje snažnijeg privrednog razvoja. Međutim i na drugim poljima nivo saradnje nije na zadovoljavajućoj visini pa je u razgovorima naglašena nužnost  aktivnijih kontakata privrednika i razmjene informacija. Pri tome, vlade dvije zemlje trebaju činiti napore kako bi se otklonile prepreke i povezivanje privrednika učinilo lakšim. Niko Lozančić je istakao da će protok ljudi nužno dovesti i do svijesti o mogućnostima jačeg ekonomskog povezivanja dok je Beriz Belkić naglasio potrebu harmoniziranja propisa dvije zemlje kako bi se do kraja realizirale izuzetne mogućnosti privredne saradnje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću