MENI
25.11.2008

DELEGACIJA PSBiH RAZGOVARALA SA BERISHOM I TOPIJEM



- Vaša posjeta je doprinos cjelokupnim dobrim odnosima naše dvije zemlje, istakao je prilikom susreta sa Delegacijom Parlamentarne skupštine BiH. premijer Republike Albanije Sali Berisha. - Međutim, dodao je on, zajednički se trebamo truditi da odlične političke odnose prati i jaka ekonomska saradnja a na nama je da stvorimo uslove za prisustvo bosanskohercegovačkih priovrednika u Albaniji i obrnuto.

 FOTO: PRESS PSBiH

Članovi naše Delegacije koji čine predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić i prvi zamjenik predsjedavajućeg Beriz Belkić složili su se sa Berishinim riječima ponovo potcrtavši prostor koji se za saradnju otvara u elektroenergetskom sektoru. Uz to, izraženo je očekivanje da će prije kraja ove godine biti potpisan međudržavni sporazum o readmisiji što je prvi i vrlo značajan korak ka liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje.

 FOTO: PRESS PSBiH

Nakon ovog sastanka, članove PSBiH primio je i predsjednik Albanije Bamir Topi što je bila prilika da se šef Delegacije Niko Lozančić zahvali za učešće oružanih snaga Albanije u okviru međunarodne mirovne misije u Bosni i Hercegovini kao i kvalitetnom odnosu albanskih vlasti prema maloj bosanskohercegovačkoj zajednici koja živi u Albaniji. Još jednom je naglašeno taj i odnos koji bosanskohercegovačke vlasti imaju prema zajednici Albanaca u našoj zemlji predstavljaju prirodnu vezu između dvije prijateljske zemlje. Istovremeno, takve relacije mogu, rečeno je danas, služiti kao osnova na osnovu koje će u cijelom regionu Jugoistočne Evrope biti trajno uspostravljeni politički dijalog, mir, stabilnost i dobri ekonomski odnosi. 

            Delegacija Parlamentarne skupštine BiH  sastala se tokom  posjete i sa članovima Komisije za vanjske poslove Parlamenta Albanije kao i sa Interparlamentarnom grupom prijateljstva Albanije sa Bosnom i Hercegovinom. Tokom ovih susreta istaknuta je potreba da međuparlamentarni odnosi dvije zemlje u budućnosti budu znatno intenzivniji.

            Za kraj korisne radne posjete Albaniji predviđen je susret i zajednički ručak naše delegacije sa članovima bosanskohercegovačke manjine u Albaniji kao i posjeta velikom Sajmu poljoprivrede koji se održava u Tirani i na kojem je učešće uzelo oko 30 firmi iz BiH.


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću