MENI
3.12.2008

OKONČANA 41. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na 41. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nije usvojen prijedlog poslanika Jerke Ivankovića Lijanovića, Hadži Jovana Mitrovića i Sefera Halilovića da se glasa o nepovjerenju Vijeću ministara BiH, dok je povodom  prijedloga poslanika Denisa Bećirovića za razmatranje Rezolucije Evropskog parlamenta o BiH koja je usvojena na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, usvojen Zaključak proširenog kolegija koji je formulisan u dvije tačke: Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prima k’ znanju  Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH, usvojenu na plenarnoj sjednici 23.10.2008. u Strazburu i ujedno se zadužuje Vijeće ministara da dostavi Akcioni plan o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najkasnije u roku od sedam dana, nakon čega će Predstavnički dom PS BiH, poslije obavljenje rasprave donijeti svoj program rada u vezi sa ovim pitanjem.  

Zahtjev poslanika Sadika Bahtića da se Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH razmatra po skraćenom postupku, nije usvojen, tako da zahtjev za skraćeni postupak ide na Kolegij na usaglašavanje, dok je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević. 
U prvom čitanju su usvojeni prijedlozi zakona o: zrakoplovstvu BiH, Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o fiskalnim kasama, čiji je predlagač Jozo Križanović.
Na zasjedanju je usvojen Izvještaj sa prijedlozima zaključaka Ustavnopravne komisije o informativnoj sjednici koja je održana na temu organizovanog kriminala i korupcije, kao i zaključak Komisija Kolegija da se izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, odgodi za narednu sjednicu.  
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje nije usvojen. Na osnovu zahtjeva poslanika Azre Hadžiahmetović komisija Kolegija se usaglasila da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, ali prijedlog ovog zakona nije usvojen. Poslanici su prihvatili zaključke Komisije za saobraćaj i komunikacije povodom rasprave o  „Aktuelnoj situaciji u Radioteleviziji BiH i provođenju reforme Javnog RTV sistema u BiH“ kao i mišljenje Komisije za finansije i budžet povodom razmatranja Finansijskih izvještaja Radiotelevizije BiH. 
Na 41. sjednici je primljena k’ znanju Informacija o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na terorizam, dok prijedlog zaključaka Kluba SDA povodom rasprave o „Analizi stanja u Projektu CIPS s posebnim osvrtom na izdavanje lažnih dokumenata“ nije imao podršku poslanika.
Na kraju zasjedanja poslanici su usvojili prijedlog zaključka poslanika Huseina Nanića kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi plan aktivnosti na rješavanju smještaja institucija BiH kako bi se umanjili troškovi zakupa. Istovremeno je usvojen i prijedlog zaključka proširenog Kolegija koji je formulisan u tri tačke: prvo, isrcrpljene su sve mogućnosti daljih razgovora i dogovora sa Vijećem ministara u vezi s oslobađanjem prostora u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, s obzirom da Vijeće ministara nije ispoštovalo ni posljednji rok dat za oslobađanje prostorija; drugi, poziva se Vijeće ministara da do 1.01.2009. oslobodi sve prostorije u zgradi Parlamentarne skupštine, izuzev prostora na trećem spratu koji je odobren Vijeću ministara i treći, zadužuje se sekretar Zajedničke službe da izda rješenje o useljenju u sve prostorije, izuzev trećeg sprata, i da se u iste, po utvrđenom rasporedu, smjeste komisije, klubovi poslanika i službe Parlamentarne skupštine. (kraj)

Prvi rezultati - TABELA


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću