MENI
4.12.2008

OKONČANA 23. SJEDNICA DOMA NARODA



Na 23. sjednici Doma naroda je usvojen zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH razmatra po hitnom postupku, nakon čega je usvojen i Prijedlog zakona. Istovremeno je usvojen Zaključak kojim Dom naroda zadužuje nadležne institucije, prije svega Vijeće ministara, da se angažuje na povećanju fonda za osiguranje depozita u bankama BiH. Nakon što je usvojen Zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom postupku, usvojen je i Prijedlog zakona.

Prijedlog kodeksa ponašanja za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigracije, izbjeglice, azil i etiku, usvojen je u drugom čitanju u identičnom tekstu kao i na Predstavničkom domu, dok Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH čiji je predlagač Ustavnopravna komisija ide na usaglašavanje na Komisiju Kolegija Doma naroda.
Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju, u identičnom tekstu kao i na Predstavničkom domu. Također su u prvom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno- sigurnosne agencije BiH. 
Povodom Prijedloga zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, koji je razmatran je u prvom čitanju, usvojen je Zaključak da Prijedlog ovog zakona bude upućen na usaglašavanje na Komisiju kolegija. 
Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja čiji je predlagač Vijeće ministara BiH usvojen je u prvom čitanju. Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I-XII 2008., kao i zaključci nadležne komisije, dok je k’ znanju primljena Informacija o stanju u oblasti imovinskih delikata u BiH, s naglaskom na krivično djelo otuđenja vozila u 2006. i 2007. godini i u prvih šest mjeseci 2008. godine. 
Izvještaj Zajedničke komisije za usaglašavanje prijedloga za imenovanje ombdusmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH je usvojen, dok   prijedlog Zaključka komisije kojim se traži od Ministarstva pravde da se izjasni o zakonitosti procedure imenovanje ombdusmena nije usvojen. Iz reda bošnjačkog naroda je imenovana Jasminka Džumhur, a iz reda hrvatskog naroda Ivo Bradvica. Također je usvojen i Izvještaj Zajedničke komisije za usaglašavanje prijedloga za imenovanje zamjenika generalnog revizora iz reda bošnjačkog naroda. Usaglašeno je imenovanje Dževada Nekića.
Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 1. 1. 2008. do 30. 6. 2008., kao i Zaključci doma vezani za navedeni Izvještaj. 
K’ znanju su primljeni Privremeni izvještaj o radu Interresorne radne grupe na izradi Prijedloga zakona o imunitetu i Godišnji izvještaj o napretku (praćenje provođenja Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini - materijali Vijeća ministara BiH), uz istovremeno usvajanje zaključaka Ustavnopravne komisije Doma naroda vezane za Godišnji izvještaj o napretku.
Deklaracija o dobroj upravi, čiji je predlagač Predstavnički dom nije usvojena i vraćena je predlagaču na doradu, dok je usvojen Prijedlog zaključaka povodom Informacije o krivičnim djelima protiv života i tijela, s naglaskom na nasilje u porodici za 2006. i 2007.,  te tendencijama u prva tri mjeseca 2008. godine. 
Usvojena je rang-lista Vijeća ministara BiH za izbor članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a ustavnopravne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH su ovlaštene da utvrde prečišćeni tekst Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH.  
Usvojena je Inicijativa za donošenje odgovarajućeg zakona o javnim nabavkama. 
Na 23. sjednici Doma naroda je data saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i BANK AUSTRIA CREDITANSTALT AG za Projekat izgradnje vodovoda Fojnica-Kiseljak i kanalizacionog kolektora Lepenica-Kiseljak; Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija;Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovione i Federacije BiH i Evropske investicione banke za Projekat vodovoda i kanalizacije u Federaciji BiH, kao i za Evropski sporazum o dostavljanju molbi za pravnu pomoć.
U Ad hoc komisiju za izradu izmjena i dopuna prečišćenog teksta poslovnika Doma naroda, iz reda srpskog naroda je imenovana Dušanka Majkić; iz reda hrvatskog naroda Ilija Filipović i iz reda bošnjačkog naroda Hazim Rančić. (kraj)     

Prvi rezultati - TABELA


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću