MENI
8.12.2008

DELEGACIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA RAZGOVARALA SA PREDSJEDAVAJUĆIM PREDSTAVNIČKOG DOMA I SAVJETA REPUBLIKE NACIONALNE SKUPŠTINE BJELORUSIJE



Politički konsenzus koji je prisutan u Bosni i Hercegovini kada je posrijedi priključenje naše zemlje EU i NATO apsolutno ne predstavljaju smetnju da se ostvaruje bolja saradnja sa zemljama koje ne dijele takve vizije, istaknuto je prillikom današnjeg susreta Nike Lozančića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i njegovih zamjenika Beriza Belkića i Milorada Živkovića, sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Nacionalne skupštine Republike Bjelorusije, Vladimirom Pavlovićem Andreičenkom i predsjedavajućim Savjeta Republike Nacionalne skupštine Bjelorusije, Borisom Vasiljevićem Baturaijem u okviru zvanične posjete Bjelorusiji.

 

 


Foto: PRESS PSBiH

 

Pri tome je posebno apostrofirana potreba saradnje na ekonomskom planu jer kako je naglašeno, međusobna razmjena koja je tokom 2007. godine iznosila skromnih sedam miliona USD ove godine bilježi čak i pad. Pri tome bosanskohercegovačka privreda bilježi suficit pa je na političarima da konačno prokrče puteve za bolju saradnju u interesu zajedničkog razvoja kako bi se i na tom polju postigao željeni balans.

 


Foto: PRESS PSBiH

 

Između Bosne i Hercegovine i Bjelorusije nema nikakvih neusaglašenih ili spornih pitanja, međutim danas je istaknuto da nije dobro da neki međudržavni sporazumi čekaju godinama na ratifikaciju ili početak primjene pa je zajednički stav da dvije parlamentarne delegacije moraju sa jedne strane potaknuti na aktivniji odnos izvršnu vlast ali i ohrabriti povezivanje vanjskotrgovinskih komora dvije zemlje. Istovremeno, zajedničko je mišljenje da u cilju lakšeg i boljeg povezivanja treba maksimalno pojednostaviti vizni režim između BiH i Bjelorusije, a dobar korak u tom smjeru svakako je ukidanje viza za imaoce službenih i diplomatskih pasoša. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću