MENI
9.12.2008

SUSRETI RUKOVODSTVA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH TOKOM DRUGOG DANA POSJETE BJELORUSIJI



Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja boravi u trodnevnoj radnoj posjeti Bjelorusiji susrela se danas sa zvaničnicima Trgovinsko industrijske komore ove zemlje koja iz godine u godinu bilježi snažan privredni rast. 
Razgovarajući sa Vasilijem Ramanauom, predsjednikom Komore, predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić te njegovi zamjenici Beriz Belkić i Milorad Živković dobili su vrlo konkretnu prezentaciju privrednog razvoja Bjelorusije, a iskorištena je prilika da se potencira potreba snažnije ekonomske saradnje dvije zemlje.

Tokom boravka u Minsku, rukovodstvo Predstavničkog doma posjetilo je fabriku „Belarus“, petog proizvođača traktora u svijetu, koja je zainteresirana za jače prisustvo na prostoru Bosne i Hercegovine i regiona, a u razgovorima sa čelnicima Trgovinsko industrijske komore otvoren je prostor za njene jače kontakte sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i tješnje povezivanje naših privrednika. Prilikom susreta sa predstavnicima Gradskog vijeća Minska, prijestolnice Bjelorusije i oblasti sa oko 4.000 fabrika istaknuta je mogućnost da bosanskohercegovački građevinci snažno nastupe na bjeloruskom tržištu obzirom da je ova zemlja stalno i veliko gradilište. 
Delegacija Predstavničkog doma posjetila je i najveću bjelorusku fabriku sjemena povrća i fabriku teških vozila MAZ, kao i Nacionalnu biblioteku. Za sutra su predviđeni razgovori u Ministarstvu vanjskih poslova Bjelorusije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću