MENI
10.12.2008

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA FINANSIJE I BUDŽET DOMA NARODA



Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj 26. sjednici razmatrala revizorske izvješataje poslovanja šesnaest institucija za 2007. godinu. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je dobilo mišljenje s rezervom Komisije Doma naroda sa zaključkom kojim se zadužuje Kancelarija revizora da prilikom revizije za 2008. godinu uradi i reviziju donatorskih sredstava za 2006. i 2007. godinu.

Uprava za indirektno oporezivanje je dobila mišljenje s rezervom za poslovanje u protekloj godini zbog nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama i neokončanog popisa imovine za 2007. godinu, dok je Institut za mjeriteljstvo BiH, dobio mišljenje s rezervom zbog propusta analize javnih nabavki i budžetskih sredstava.
Direkciji za ekonomsko planiranje je naloženo da do kraja godine izvrši uknjižavanje procjene imovine osnovnih sredstava. Ministarstvo pravde BiH, Sud BiH i Institut za standardizaciju BiH su dobili mišljenje s rezervom za poslovanje u protekloj godini zbog nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama. Revizorski izvještaj instituciji Ombudsmana za ljudska prava nalaže da treba postupiti po nalazima Revizije. 
Zbog nedostataka u izvršenju budžeta, ne upošljavanja novih radnika i nepoštivanja javnih nabavki mišljenje s rezervom dobilo je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.
Konkurencijsko vijeće BiH je dobilo mišljenje s rezervom zbog nedostataka u procesu formiranja i kontrole budžeta, vršenja interne kontrole te nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama. 
Mišljenje s rezervom dobili su i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zbog nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama i neprovođenja sistema interne kontrole, dok je Ured za zakonodavstvo BiH dobilo mišljenje s rezervom i zbog isplate stimulacije zaposlenima. Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice je, prema nalazima Revizije, navedeno još i neizvršenje budžeta te obračun amortizacije za stalna sredstva. 
Komisija je na današnjoj sjednici donijela odluku da će se o zaključcima za poslovanje u protekloj godini za Parlamentarnu skupštinu BiH, Direkciju za provedbu projekta CIPS te Ministarstvo financija i trezora BiH naknadno očitovati. (kraj)        


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću