MENI
21.1.2009.

ОКОНЧАНА 44. СЈЕДНИЦА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА



На данас одржаној 44. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, нови посланик СНСД-а у Представничком дому, Жељко Кузмановић је замијенио Миленка Грабовца за којег је Централна изборна комисија установила да му је неправоснажно додијељен мандат.
Предлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2009. годину усвојен је у другом читању. С тим у вези су усвојени предлози закључака клубова СНСД-а и ХДЗ-а док ће накнадно бити извршено усаглашавање о предлогу закључка клуба СДА и посланика Ремзије Кадрића.

На данашњој сједници је у другом читању усвојен Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити тајних података и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, чији је предлагач Заједничка сигурносно-безбједносна комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. 
У другом читању је усвојен Предлог закона о фискалним касама чији је предлагач посланик Јозо Крижановић и Предлог закона о генетски модифицираним организмима.
У првом читању је усвојен Предлог закона о допуни Закона о царинској тарифи БиХ, као и  Предлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ, док у првом читању није усвојен Предлог закона о државној имовини Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланик Садик Бахтић. 
Предлог закона о контроли кретања оружја и војне опреме иде на накнадно усаглашавање, као и Предлог закона о граничној контроли и Предлог закона о оружју који се враћају Комисији на накнадно усаглашавање. 
Усвојен је Захтјев посланика Адема Хускића за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о службеном гласилу Босне и Херцеговине по скраћеном поступку.  
Дом се на захтјев Заједничке комисије за одбрану и безбједност изјаснио о продужењу рока за достављање извјештаја о  Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о производњи наоружања и војне опреме.         
Усвојен је предлог за формирање Истражне комисија за утврђивање трошења донаторских средстава, у коју су именовани: Адем Хускић, Шемсудин Мехмедовић, Милорад Живковић, Денис Бећировић, Велимир Јукић, Винко Зорић, Мирко Околић и Сефер Халиловић.
На данашњој сједници је усвојен Предлог закона о Агенцији за развој информационог друштва БиХ, док  нису усвојени предлози закључака Рифата Долића и Сефера Халиловића поводом расправе о излагању предсједавајућег Предсједништва БиХ, Хариса Силајџића приликом обраћања у Генералној скупштини УН-а у Њујорку и Парламентарној скупштини Савјета Европе у Стразбуру, као ни предлози закључака Ремзије Кадрића и Дениса Бећировића поводом расправе о Резолуцији Народне скупштине Републике Српске о циљевима и мјерама политике Републике Српске. 
На знање је примљена Информација о извршењу закона из области образовања донесених на нивоу БиХ, уз усвајање предлога закључака Азре Алајбеговић и Дениса Бећировића, док су уз Информацију о хапшењу Вјекослава Вуковића, помоћника министра безбједности БиХ, усвојени закључци Нике Лозанчића и Дениса Бећировића. 
Дата је сагласности за ратификацију: Споразума о сарадњи у области туризма између Савјета министара БиХ и Хашемитске Краљевине Јордан; Споразума о гранту Глобалног фонда за околиш између БиХ и Међународне банке за обнову и развој као Агенције за реализацију средстава Глобалног фонда за околиш – Пројекат управљања Неретвом и Требишњицом;  ревидиране Европске конвенције о заштити археолошке баштине из 1992. године; Конвенције о заштити подводне културне баштине, потписане у Паризу 2. новембра 2001.; Међународне конвенције против допинга у спорту, потписане у Паризу 19. октобра 2005. и Оквирне конвенције Савјета Европе о вриједности културне баштине за друштво, потписане у Паризу, 27. октобра 2005. године. (крај) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу