MENI
22.1.2009.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ И ТРГОВИНСКУ ПОЛИТИКУ, ЦАРИНЕ, САОБРАЋАЈ И КОМУНИКАЦИЈЕ



На данашњој сједници Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине подржани су принципи Предлога закона о Агенцији за развој информацијског друштва БиХ.
Подржани су и принципи Предлога закона о ваздухопловству БиХ и Предлога закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ уз закључак да се од Дома народа затражи продужње рока амандманске фазе.

Чланови комисије дали су позитивно мишљење уз предлог Дому народа да ратифицира: Споразум о сарадњи у области туризма између Савјета министара БиХ и Хашемитске Краљевине Јордан, Споразум о ваздушном саобраћају између Савјета министара и Кабинета министара Украјине, Европски уговор о главним унутрашњим пловним путевима од међународног значаја, Акт XIII. конгреса Свјетског поштанског савеза који је одржан у Букурешту 2004. године, Протокол између Савјета министара БиХ и Владе Републике Мађарске у вези са сукцесијом билатералних међународних уговора закључених између Федеративне Народне Републике Југославије/Социјалистичке Федерративне Републике Југославије и Народне Републике Мађарске, ноту Споразума између Босне и Херцеговине и Краљевине Норвешке о ревизији сукцесије билатералних споразума закључених између бивше СФРЈ и Краљевине Норвешке, Споразум о културној сарадњи између Вијећа министара БиХ и Владе Народне Републике Кине, Европску конвенцију о заштити археолошке баштине (ревидирана) из 1992. године, Конвенцију о заштити подводне културне баштине, Париз 2. 11. 2001.г., Оквирну конвенцију Савјета Европе о вриједности културне баштине за друштво, Фаро, 27. 10. 2005. год., Међународну конвенцију против допинга у спорту, Париз, 19. 10. 2005. год., Споразум о гранту глобалног фонда за околиш између БиХ и Међународне банке за обнову и развој као Агенције за реализацију средстава Глобалног фонда за околиш – Пројекат управљања Неретвом и Требишњицом.
Разматрана је актуална ситуација у Радио-телевизији БиХ на основу дописа Колегијума Дома народа ПСБиХ од 29. 10. 2008. год., дописа предсједавајућег Управног одбора БХРТ-а од 31. 12. 2008. год., дописа члана УОБХРТ-а Ахмеда Жилића који је достављен 23. 09. 2008. год. као и закључака Представничког дома ПСБиХ.
Усвојен је извјештај о активностима Сталне делегације ПСБиХ при Парламентарној скупштини Савјета Европе у 2008. години.
Такођер су усвојени извјештаји о међународним активностима комисија и делегација ПСБиХ са: годишњег засједања Парламентарне скупштине Централноевропске иницијативе, Кишњев, Молдавија, 18. 11. 2008. год., службеног путовања у Кувајт – учешће на Трећој глобалној конференцији парламентараца о борби против корупције, одржана од 17. до 20. 11. 2008. год., Трећег пленарног засједања Парламентарне скупштине Медитерана, Монако, од 13. до 15. 11. 2008. год., Регионалног округлог стола на тему:“Однос између парламената и јавних ревизорских институција“, Скопље, 12. и 13. 12. 2008. год., званичне посјете делегације Представничког дома ПСБиХ Парламенту Бјелорусије од 07. до 10. 12. 2008. године као и информација о радној посјети чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Уједињеном Краљевству Велике Британије и Сјеверне Ирске од 25. до 28. 11. 2008. године.
Усвојен је извјештај о раду Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа ПСБиХ за 2008. те Оријентациони план рада комисије за 2009. годину.
Комисија је примила к’ знању извјештаје и акте Министарства спољних послова БиХ који се односе на: најаву посјете предсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе Luisa Marie de Puiga Босни и Херцеговини, писмо предсједавајућег Народног собрања Републике Бугарске са Завршном Декларацијом регионалног програма Бугарске политичке школе, информацију о састанку Вијећа ЕУ за опште послове и спољне односе који је одржан у Бриселу 8. и 9. 12. 2008. године. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу