MENI
2.2.2009.

ЧЛАНОВИ ЗАЈЕДНИЧКИХ КОМИСИЈА РАЗГОВАРАЛИ СА НОВОИМЕНОВАНИМ КОМАНДАНТОМ НАТО ШТАБА



„Наша сарадња може унаприједити безједност не само у БиХ него и у региону“, рекао је  предсједавајући Заједничке сигурносно-безбједносне комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Мирко Околић, током састанка са новоименованим командантом НАТО штаба у Сарајеву, бригадним генералом Sabatom Ericcom, којем је ово, како је истакао, један од првих радних састанака са представницима бх. власти.

Предсједавајући Околић и његов замјеник Шемсудин Мехмедовић су генерала Ericcа упознали са чињеницом да су оба дома Парламентарне скупштине БиХ једногласно усвојила измјене и допуне Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ и Закона о заштити тајних података, те да је један од основних задатака Комисије праћење испуњавања обавеза из ова два закона. Командант НАТО штаба у Сарајеву је, такођер, упознат са досадашњим радом Комисије и њеним планираним активностима за 2009. годину.  
„Сигурност није довољно посматрати само у оквиру једне земље, јер у модерном окружењу јединствен приступ постаје кључан“, истакао је генерал Ericcо, нагласивши важност рада Комисије, као и да је НАТО у могућности пружити јој помоћ не само везано за БиХ, већ и за њено регионално окружење.
Саговорници су се сложили да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА-е и НАТО штаб у Сарајеву имају континуирано добру сарадњу.
Са командантом НАТО-штаба у БиХ, генералом Sabato Ericcо-ом  данас су разговарали и предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, Бранко Зрно и његови замјеници Шефик Џаферовић и Слободан Шараба.
Током сусрета размијењена су мишљења о стању у сектору одбране и безбједности у БиХ, као и о улози Парламента и Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ у том сегменту.
Разговарано је и о  питањима бх. покретне и непокретне војне имовине, о учешћу Оружаних снага БиХ у операцијама НАТО-а, о рјешавању вишкова муниције и наоружања те праћењу и надзору над утрошком буџета за потребе сектора одбране и безбједности. (крај)        


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу