MENI
18.3.2009

OKONČANA 48. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj 48. sjednici usvojio je Prijedlog zakona o zrakoplovstvu BiH u drugom čitanju. Usvojen je i prijedlog zaključka poslanika Drage Kalabića kojim Predstavnički dom zahtjeva da se urgentno pristupi realizaciji Zaključaka Vijeća ministara BiH sa 60. sjednice održane 25.09.2008. koji su doneseni uz Prijedlog zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnom saobraćaju BiH do okončanja zakonodavnog postupka u Domu naroda PSBiH.  

Prijedlog zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH usvojen je u drugom čitanju.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH usvojen je u drugom čitanju. Usvojen je i prijedlog zaključka poslanika Velimira Jukića kojim se nalaže Ministarstvu pravde i Agenciji za državnu službu da pripreme podzakonske akte ili dopunu postojećih akata rješenjima koja će osigurati dosljedno poštivanje i primjenu najviših standarda za objektivno ocjenjivanje prilikom testiranja znanja i općih sposobnosti kandidata za prijem u državnu službu. Cilj je svesti subjektivno ocjenjivanje na minimalnu mjeru, a postupak prijema kandidata učiniti transparentnijim i pomoću mjerljivih parametara objektivnijim.        
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme usvojen je u drugom čitanju.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH  usvojen je u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Izvozno–kreditne agencije BiH nije usvojen u prvom čitanju.  
Usvojen je zahtjev Ustavnopravne komisije za produženje roka za dostavljanje Izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.  
Inicijativa poslanika Martina Raguža i Vinka Zorića za formiranje radne grupe za izradu teksta novog Ustava Bosne i Hercegovine nije usvojena. Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Joze Križanovića da PSBiH prihvata inicijativu o nužnosti otpočinjanja intenzivnog rada na ustavnoj reformi. Ovim zaključkom se Ustavnopravna komisija i Kolegij Predstavničkog doma u proširenom sastavu zadužuje da u saradnji sa Domom naroda razradi metod i sadržaj rada na ovoj reformi i da ga dostavi Predstavničkom domu do naredne sjednice.     
Prijedlog zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika nije usvojen u drugom čitanju, dok je po hitnom postupku usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH.    
Rasprava o Planu aktivnosti za ispunjavanje obaveza iz preporuka Evropske komisije u vezi Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH će biti nastavljena na sjednici Predstavničkog doma, zakazanoj za 1.04.2009., uz obavezno prisustvo predstavnika Vijeća ministara.    
Usvojen je prijedlog usaglašenih zbirnih i pojedinačnih zaključaka Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma i Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o razmatranim revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2007. godinu; 
Na prijedlog Vijeća ministara u Ured za razmatranje žalbi iz reda stručnjaka upravnog prava iz Federacije BiH je imenovan Stipe Petričević i iz Republike Srspke Ostoja Kremenović.  
Radi postizanja saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH u Zajedničku komisiju oba doma su imenovani: Sadik Bahtić, Slavko Matić i Branko Dokić.   
Data je saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao Agencije za realizaciju sredstava Globalnog fonda za okoliš – Projekat šumskih i planinskih područja; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i tereta; Deklaracije o dugoročnom programu regionalne saradnje i razvoja mentalnog zdravlja u zemljama Jugoistočne Evrope; Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učešća BiH u ERDF Evropskom programu međunarodne teritorijalne saradnje Prostor jugoistočne Evrope na osnovu instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) komponenta prekogranične saradnje za 2007.g.; Ugovora o  finansiranju između BiH i Evropske investicione banke – Projekat Koridor 5-c – prva faza – Sjever i Sporazuma o privrednoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću