MENI
24.3.2009

ČLANOVI KOLEGIJA OBA DOMA SUSRELI SE SA PREMIJEROM REPUBLIKE ALBANIJE, SALI BERISHOM



Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Niko Lozančić i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović, su tokom susreta sa premijerom Republike Albanije Salijem Berishom, izrazili zadovoljstvo dinamikom saradnje između dvije zemlje, istaknuvši važnost parlamentarne demokratije koja je prema riječima Nike Lozančića, rezultirala potpisivanjem važnih sporazuma između BiH i Albanije.

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH su čestitali premijeru Berishi zbog najavljenog prijema Republike Albanije u punopravno članstvo NATO-a, napomenuvši da su evropske i euroatlantske integracije strateški cilj i naše zemlje.  
Premijer Sali Berisha je iznio ocjenu da su u protekle dvije godine odnosi između BiH i Albanije bili intenzivniji nego ikada i da će sporazumi koje su danas potpisali nadležni ministri vlada BiH i Albanije doprinijeti lakšem kretanju ljudi i roba, te unaprijediti zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala. Albanski premijer je rekao da ima još mnogo prostora za saradnju, napomenuvši da su bh. investitori dobrodošli u Albaniju. 
Tokom susreta sa Belkićem, Filipovićem i Lozančićem, premijer Berisha je naglasio da su u demokratskim zemljama parlamenti ključne institucije zbog čega su i parlamentarni odnosi ključni za dobre međudržavne odnose. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću