MENI
24.3.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BiH



Na danas održanoj 35. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, Prijedloga zakona o graničnoj kontroli, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. 

Članovi Komisije su podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH uz zaključak da Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana izvrši doradu predloženih izmjena i dopuna spomenuakona a nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH. 
Razmatrana je informacija o rješavanju viška naoružanja i municije Oružanih snaga BiH i zaključeno je da Ministarstvo odbrane BiH dostavi dopunjenu informaciju kako bi se donijeli odgovarajući zaključci, primljena je k znanju dopunjena informacija o realiziranju zaključaka sa sastanka članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa članovima Odbora za sigurnost i odbranu Skupštine Crne Gore i usvojen je izvještaj Izvršne direkcije Komiteta za borbu protiv terorizma o posjeti BiH u periodu od 11. do 19. novembra 2007. godine.
Prijemljene su k znanju informacije o obavljenoj posjeti Državnoj ageniciji za istrage i zaštitu (SIPA) od 05. 02. 2009. godine i održanom sastanku sa g. Jiržijem Šedivijem, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje. 
Članovi su upoznati sa pozivima koji se tiču učešća na Radionici o mogućim oblicima saradnje i pomoći u tranziciji i zbrinjavanju vojnog personala, Sarajevo, 24. i 25. 03. 2009. godine, konferencije o Sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Evrope – uticaj novih kriza, Banja Luka, 26. 03. 2009. godine i seminara o Kodeksu ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti, Sarajevo, 07. i 08. 04. 2009. godine.
Članovi Komisije su također upoznati i sa planiranim posjetama Bosni i Hercegovini delegacija Specijalne komisije za kontrolu rada obavještanog servisa Narodne skupštine Slovačke Republike od 01. do 03. aprila 2009. godine i Komisije za odbranu Donjeg doma Parlamenta Češke Republike u periodu od 27. do 29. maja 2009. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću