MENI
25.3.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na današnjoj 24. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH.

Data je saglasnost i predloženo Domu naroda za davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao Agencije za implementaciju sredstava Globalnog fonda za okoliš – Projekat šumskih i planinskih područja, Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke – Projekt Koridor Vc – Prva faza – Sjever, Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učešća u ERDF Evropskom programu međunarodne teritorijalne saradnje „Prostor jugoistočne Evrope“ na osnovu instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA), komponenta prekogranične saradnje za 2007. godinu, Bilateralnog sporazuma u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, Memoranduma o razumijevanju o budućnosti zdravstvene mreže u Jugoistočnoj Evropi u okviru Procesa regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
Također, na danas održanoj sjednici data je saglasnost i predloženu je Domu naroda za davanje saglasnosti za ratifikaciju Deklaracije o dugoročnom programu regionalne saradnje i razvoja u oblasti mentalnog zdravlja u zemljama jugoistočne Evrope, Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između BiH i Islamske Republike Iran, Sporazuma o privrednoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i tereta i Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.  
Članovi Komisije su primili k znanju izvještaje i informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH koji se odnose na zabilješku sa drugog sastanka Koordinacionog tima za vođenje kampanje za članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godine, koji je održan 16. 02. 2009. godine, izvještaj o posjeti ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja Alžiru, informaciju o posjeti generalnog konzula BiH Parlamentu Baden-Wurttemberga, informaciju o sastanku delegacije Narodne skupštine Republike Srpske s predstavnicima parlamenata Brisela i Flamanije i informaciju o posjeti ministra vanjskih poslova Francuske Bernarda Kouchnera Bosni i Hercegovini, planiranoj za 09. i 10. 04. 2009. godine.
Primeljeni su k znanju izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i parlametarnih delegacija PSBiH a tiču se izvještaja s prvog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za 2009. godinu, Strazbur, od 26. do 30. 01. 2009. godine, zabilješke sa sastanka članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s Jelkom Kacinom, poslanikom u Evropskom parlamentu, u svojstvu izaslanika Hansa Gerta Potteringa. 
Članovi su upoznati sa informacijom Regulatorne agencije za komunikacije BiH o pokretanju postupka za utvrđivanje liste kandidata za članove Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH i usvojili su Dopunjeni orijentacioni plan rada Komisije za 2009. godinu. (kraj)          


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću