MENI
26.3.2009

OKONČANA 27. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 27. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen Prijedlog amandmana I. na Ustav BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog Odluke o pristupanju izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine prema sadržaju i na načelima definiranim Prudskim procesom, čiji je predlagač Kolegij Doma naroda PS BiH.

U prvom čitanju nije usvojen Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kao ni Prijedlog Ad hoc zajedničke komisije za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika i članova Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme čiji je predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju, dok Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme čiji je predlagač Vijeće ministara BiH nije usvojen u prvom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u prvom čitanju. Dom naroda nije podržao Inicijativu delegata Bože Rajića i Rude Vidovića za formiranje radne grupe za izradu teksta novog Ustava BiH. 
Na današnjoj sjednici je usvojen Prijedlog usaglašenih zbirnih i pojedinačnih zaključaka Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma i Komisije za finasije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o razmatranim revizorskim izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH za 2007. godinu. 
K' znanju je primljen Izvještaj o Konačnom izvještaju o provođenju mjera iz Akcionog plana Srednjoročne razvojne strategije BiH 2004 - 2007. godine (PRSP) i Ekonomski trendovi, Godišnji izvještaj za 2007. godinu Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, kao i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje programa mjera u okviru CEFTA sporazuma, s Analizom vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2008. godinu. 
O Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2008. godini kao i Strategiji proširenja i ključnih izazova 2008./2009., Direkcije za evropske integracije BiH će se raspravljati na zajedničkoj sjednici oba doma.  K’ znanju je primljen Izvještaj o aktivnostima Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u 2008. godini. Usvojen je Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Bosni i Hercegovini za period 2009 - 2013., čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
K' znanju je primljena Informacija o krivičnim djelima protiv dostojanstva ličnosti i morala u BiH, s naglaskom na krivična djela krijumčarenja i trgovine ljudima u 2006. i 2007. godini i prvih devet mjeseci 2008. godine. U zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Zoran Koprivica. U Ured za razmatranje žalbi iz reda stručnjaka upravnog prava, na prijedlog Vijeća ministara BiH iz Federacije BiH je imenovan Stipe Petričević, a iz  Republike Srpske Ostoja Kremenović.
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske; Bilateralnog sporazuma u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore; Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran; Memoranduma o razumijevanju o budućnosti zdravstvene mreže u jugoistočnoj Evropi u okviru Procesa regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi; Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao Agencije za realizaciju sredstava Globalnog fonda za okoliš – Projekat šumskih i planinskih područja; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i tereta; Deklaracije o dugoročnom programu regionalne saradnje i razvoja mentalnog zdravlja u zemljama Jugoistočne Evrope; Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učešća BiH u ERDF Evropskom programu međunarodne teritorijalne saradnje “Prostor jugoistočne Evrope” na osnovu instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) komponenta prekogranične saradnje za 2007.g.; Sporazuma o privrednoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije i Ugovora o  finansiranju između BiH i Evropske investicione banke – Projekat Koridor 5-c – prva faza – Sjever. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću