MENI
30.3.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE



Na danas održanoj 23. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije su povodom razmatranja Izvještaja o radu Vijeća ministara za 2008. godinu, usvojeni zaključci da dobijeni materijal iz Vijeća ministara nije Izvještaj o radu Vijeća ministara, već Izvještaj o radu njegovih ministarstava i manjeg broja agencija, zbog čega je, kako je zaključeno, Vijeće ministara obavezno dostaviti svoj Izvještaj o radu.

Budući da su pojedinačni izvještaji ministarstava i agencija koji se nalaze unutar ovog zbirnog Izvještaja rađeni različitom metodologijom, konstatovano je, da ih je nemoguće pratiti, kao i da samo jedan dio Izvještaja govori o evropskim integracijama i da rad pojedinih agencija uopće nije pomenut. 
Obzirom da nema Izvještaja Vijeća ministara kao jednog tijela, zaključak Komisije je, da je teško ustanoviti stepen realizacije obaveza iz evropskog partnerstva i da je nemoguće ustanoviti zašto se kasnilo se realizacijom obaveza iz programa o Stabilizaciji i pridruživanju, kao što je, na primjer, ispunjavanje obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Zbog toga je Komisija usvojila zaključak kojim kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH predlaže da pozovu predstavnike Vijeća ministara na otklanjanje manjkavosti iz Izvještaja o radu za 2008. godinu, koji bi se potom, uz prisustvo svih članova Vijeća ministara, razmatrao na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću