MENI
31.3.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE



Na danas održanoj 41. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržani su principi Prijedloga zakona o postupku sklapanja i provođenja međunarodnih ugovora radi davanja mišljenja, predlagač Vijeće ministara BiH.

Data su pozitivna mišljenja uz prijedlog Predstavničkom domu da ratificira Sporazum o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Crne Gore za 2007. godinu, na osnovi instrumenata pretpristupne pomoći, komponenta II – prekogranična saradnja, Aranžman između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje u vezi sa zajmom iz sredstava Fonda za unapređenje ekonomske saradnje, Sporazum o znanstveno-tehničkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, Sporazum između Kraljevine Belgije i Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Moldavije, Crne Gore, Republike Srbije i Misije za privremenu upravu UN-a na Kosovu, u ime Kosova, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti 1244 o povlasticama i imunitetima Sekretarijata Sporazuma o slobodnoj trgovini u srednjoj Evropi, Ugovor o izvedbama i fonogramima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, Ugovor o autorskom pravu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o međunarodnom cestovnom prijevozu osoba i stvari. 
Komisija je primila k znanju Plan rada Ministarstva vanjskih poslova BiH za 2009. godinu i prihvatila je Dopunjeni izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova za 2008. godinu.
Članovi Komisije su primili k znanju informacije o međunarodnim ugovorima i sporazumima za ratificiranje u 2009. godini, zabilješku sa sastanka članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s Jelkom Kacinom, poslanikom u Evropskom parlamentu, u svojstvu izaslanika Hansa Gerta Potteringa, informacije o raspravi o BiH na sastanku Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose, pismom Solana-Rehn ministrima vanjskih poslova EU od 13. 03. 2009. godine, informacijom o zajedničkoj akciji Vijeća EU o imenovanju EUSR-a u Bosni i Hercegovini  kao i izvještajem o posjetu Svena Alkalaja, ministra vanjskih poslova BiH Alžiru.
Na sjednici su podržani zajednički prijedlozi učesnika okruglog stola posvećenog temi: „Poboljšanje poštivanja vojnopolitičkih obaveza BiH unutar UN-a i OSCE-a“ i primljeno je k znanju pismo Svena Alkalaja, ministra vanjskih poslova BiH upućeno Igoru Radojičiću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske uz zaključak da Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavi informaciju o zvaničnim vanjskopolitičkim aktivnosima institucija Republike Srpske za posljednje dvije godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću