MENI
1.4.2009

OKONČANA 50. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 50. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera usvojen je u drugom čitanju. Usvojen je Zaključak kojim se Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma zadužuje da po objavljivanju Zakona o izmjenama i dopunama zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u “Službenom glasniku BiH” u najkraćem roku sačini Prečišćeni tekst zakona radi otklanjanja svake sumnje u primjeni istog.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima je usvojen u drugom čitanju, dok se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, vraća Komisiji. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH je usvojen u prvom čitanju, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH je usvojen u prvom čitanju, dok Prijedlog zakona o graničnoj kontroli kao i Prijedlog zakona o finansijskom lizingu nije usvojen u prvom čitanju.
Prijedlog okvirnog zakona o osnovama naučnoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučnoistraživačke saradnje BiH je usvojen u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH čiji je predlagač Dom naroda, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, se vraća Komisiji. 
Usvojen je Zahtjev Komisije za saobraćaj i komunikacije za produženje roka za dostavu Izvještaja o Prijedlogu zakona o poštama BiH.
Odloženo je izjašnjavanje o Prijedlogu revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je predlagač Vijeća ministara BiH.
Usvojen je Izvještaj Komisije za saobraćaj i komunikacije o Izvještaju o radu i poslovanju Radio- televizije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu. Usvojen je Izvještaj Komisije za finansije i budžet o Izvještaju finansijskom poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine u 2007. godini.
Usvojeni su izvještaji o radu: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PS BiH za 2008. godinu. Usvojen je Zaključak kojim na osnovu Zakona o obavještajno - sigurnoj agenciji BiH, Predstavnički dom PS BiH traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara i Predsjedništva BiH da ispune svoje zakonske obaveze iz navedenog zakona u pogledu dostavljanja izvještaja, informacija i platforme.
Usvojeni su izvještaji o radu za 2008. godinu: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke sigurnosno-obavještajne komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi u 2008. godini, kao i zaključci kojima se zadužuje Vijeće ministara BiH da riješi sva neriješena pitanja u Uredu za razmatranje žalbi koja se tiču neusklađenosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda, te da obezbjedi korištenje svih prava iz radnopravnog statusa zaposlenih u ovom Uredu i da se Vijeće ministara zadužuje da sva podzakonska akta vezana za rad Ureda za žalbe uskladi sa acquis-em, tj. evropskom pravnom regulativom.
Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije obaju domova o nastojanju za postizanje saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.
Informacija o poplavama u Popovom polju, rijeci Krupi i na području Hutovog blata, čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa se vraća Komisiji na doradu i daje se dodatni rok za izradu konačnog Izvještaja koji će uključiti obilazak prostora (hidroelektrane, općine, agencije) od strane komisije koje će odrediti Komisija za vanjsku trgovinu i carine, a koje će uključivati predstavnike Predstavničkog doma PSBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.   
U Komisiju za vanjsku trgovinu i carine i Komisiju za saobraćaj i komunikacije umjesto Snježane Rajilić je imenovan Željko Kuzmanović. 
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o naučnotehničkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore za 2007. godinu, na osnovu instrumenta za pretpristupnu pomoć, komponenta II – prekogranična saradnja, Aranžmana između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje vezano za zajam iz sredstava Fonda za unapređenje ekonomske saradnje, Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugrske o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i roba, Sporazuma između Kraljevine Belgije i Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Moldavije, Crne Gore, Republike Srbije i Misije za privremenu upravu UN-a na Kosovu, u ime Kosova, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnsoti UN-a 1224 o privilegijama i imunitetima Sekretarijata Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi, Ugovora o izvedbama i fonogramima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo I Ugovora o autorskom pravu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću