MENI
3.4.2009

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG DELEGACIJE PSBIH PRI INTERPARLAMENTRANOJ UNIJI, HILMO NEIMARLIJA NA 120. ZASJEDANJU SKUPŠTINE



Drugi zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji, Hilmo Neimarlija, će učestvovati na 120. Skupštini Interparlamentarne unije koja se održava u Adis Abebi od 5. do 10. aprila i čija je glavna debata posvećena aktuelnoj situaciji u svijetu kroz temu o ulozi parlamenata u izgradnji mira, demokratije i razvoja u doba krize.

Skupštinski rad će biti podijeljen prema izvještajima stalnih komiteta  Interparlamentarne unije. Stalni komitet za mir i međunarodnu sigurnost će podnijeti izvještaj o zaustavljanju širenja nukleranog naoružanja i ulozi parlamenata u kreiranju ugovora kojim bi se zaustavilo širenje nuklearnog oružja. 
Stalni komitet za održiv razvoj, finansije i trgovinu će podnijeti izvještaj o klimatskim promjenama i oslanjanju na obnovljive izvore energije, dok će Komitet za demokratiju i ljudska prava biti podnosilac izvještaja o slobodi izražavanja i pravu na informacije. Petodnevni skup u Adis Abebi će biti okončan usvajanjem izvještaja komiteta, kao i rezolucijama koje će proisteći iz debata učesnika skupa. (kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću