MENI
7.4.2009

PREDSJEDAVAJUĆI DOMA NARODA, ILIJA FILIPOVIĆ SUSREO SE S AMBASADOROM VELIKE BRITANIJE U BiH



Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ilija Filipović na današnjem sastanku sa Michaelom Tathamom, ambasadorom Velike Britanije u BiH, razgovarao je o procesu ustavnih reformi te putu BiH ka Evropskoj uniji. Naglašena je potreba ubrzanja procesa ustavnih reformi, pogotovo jer su sljedeće godine u BiH opći izbori te da ne treba sa pričom o ustavnim reformama ulaziti u 2010. godinu.

Ambasador Tatham je izrazio interesovanje o stepenu razgovora o ustavnim reformama te naglasio kako Evropska unija želi pomoći BiH na putu ka Evropskoj uniji pri čemu je pitanje ustavnih reformi veoma važno, te istakao podršku ustavnim promjenama koje će se voditi na bazi dogovora iz Pruda. Rekao je kako je od velike važnosti i implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te kako bi napredak u implementaciji itekako imao utjecaja u približavanju BiH Evropskoj uniji. 
Predsjedavajući Doma naroda, Ilija Filipović je upoznao ambasadora sa razgovorima o ustavnim promjenama koje se vode među političkim strankama u Parlamentarnoj skupštini BiH. Rekao je kako je potrebno definirati ciljeve ustavnih promjena, ističući među ostalima, ravnopravnost svih građana na cijelom području BiH te definiranje ustrojstva središnjeg nivoa vlasti u BiH. „Postoje određene poteškoće kako bi se proces ustavnih reformi brže odvijao i konsenzusom ih treba rješavati“, naglasio je Filipović.  
Tokom razgovora predsjedavajući Filipović upoznao je ambasadora i sa izmjenama poslovnika oba doma PSBiH te izrazio nadu da će te izmjene pospiješiti i zakonodavnu proceduru u PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću