MENI
9.4.2009

ČLANOVI USTAVNOPRAVNIH KOMISIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA I DOMA NARODA RAZGOVARALI SA DELEGACIJOM PARLAMENTA SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE



Predsjedavajući Ustavnoprave komisije Predstavničkog doma, Šefik Džaferović i Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović kao i članovi komisija Lazar Prodanović, Rudo Vidović i Zoran Koprivica, susreli su se danas sa delegacijom Parlamenta Savezne Republike Njemačke u kojoj su se nalazili državni sekretar i predsjedavajuća Stalnog savjetodavnog vijeća Gornjeg doma Kerstin Kiessler, opunomoćenik grada Hamburga za EU i vanjsku politiku Ludwig Luedemann, opunomoćenik Donje Saksonije Wolfgang Gibowski, opunomoćenik pokrajine Schleswig-Holstein Olaf Bastian i rukovodilac kancelarije za parlamentarna pitanja Regine Gatusche.

Predsjedavajući Ustavnoprave komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović je rekao da se svi relevantni faktori u našoj zemlji slažu da je neophodno početi sa reformom Ustava. 
„Taj proces treba vršiti u Parlamentarnoj skupštini BiH“, rekao je Džaferović, istaknuvši kako je postignuta saglasnot da se formira Radna grupa, u kojoj bi se nalazili predstavnici svih političkih stranaka zastupljenih u PS BiH, koja bi do kraja godine trebala pripremiti izmijenjeni tekst Ustava BiH.
Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Ivo Miro Jović je rekao da je Aneksom IV Dejtonskog mirovnog ugovora BiH ustrojena kao država sastavljena od dva entiteta i tri naroda koja je samim tim nepravedna, nefunkcionalna i skupa i zbog čega je neophodno izvršiti ustavne reforme.
U ime delegacije Parlamenta Savezne Republike Njemačke Kerstin Kiessler je ocijenila da je ovo važan i složen momenat za BiH. „Vi ste na putu da Aneks IV Dejtonskog mirovnog ugovora pretvorite u Ustav, nastao voljom naroda BiH“, rekla je ona, dodavši kako ne treba zaboraviti da je prvenstveni interes Evropske unije da sve njene države članice budu djelotvorne prema vani što podrazumijeva spremnost da država ima dovoljno nadležnosti kako bi bila funkcionalna. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću