MENI
9.4.2009

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU SUSRELI SE SA DELEGACIJOM DRŽAVNOG ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE



Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku sastali su se danas sa delegacijom Komisije Državnog zbora Republike Slovenije za odnose sa Slovencima u inostranstvu koju predvodi Miro Petek, predsjednik komisije.
Istaknuta je dobra saradnja između dvije zemlje te izražena zahvalnost na pomoći koju Slovenija pruža BiH, prvenstveno misleći na ljude iz BiH koji žive u Sloveniji.

Članovi Zajedničke komisije su upoznali članove Komisije Državnog zbora Republike Slovenije sa dosadašnjim aktivnostima u cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina u BiH, pri čemu je posebno naglašena značajna uloga komisije prilikom donošenja Zakona o nacionalnim manjinama u BiH i  formiranja Vijeća nacionalnih manjina BiH. 
Tokom razgovora rečeno je kako prilikom izmjena Ustava BiH treba nastojati da i nacionalne manjine imaju zagarantovanu zastupljenost na svim nivoima vlasti u BiH. 
Delegacija Slovenije je istakla potporu Bosni i Hercegovini na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u i dosadašnju dobru saradnju, posebno u oblasti privrede, izrazivši nadu u nastavak dobrih odnosa. Rečeno je kako će Republika Slovenija i dalje pomagati svoje državljane van Slovenije te tako održavati i dobre odnose sa drugim zemljama. 
Sastanku su prisustvovali i članovi Vijeća nacionalnih manjina u BiH koji su upoznali delegaciju iz Slovenije sa aktivnostima Vijeća, istaknuvši potrebu da prilikom izmjena Izbornog zakona u BiH se obezbjedi pripadnicima nacionalnih manjina učešće u vlasti Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću