MENI
14.4.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na danas održanoj 35. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je povodom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen zaključak da predlagač zakona zajedno sa predlagačima amandmana najprije usaglasi tekst amandmana, nakon čega će se Ustavnopravna komisija izjasniti o usaglašenim amandmanima i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje.

Komisija je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih  sankcija, pritvora i drugih mjera, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  Podržani su ustavni osnov i načela Prijedloga okvirnog zakona o osnovama naučnoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučnoistraživačke saradnje BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.   
Komisija je ocijenila da Prijedlog zakona o izmjenama  i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, imaju ustavni osnov. Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH je primljen k' znanju i upućen je na izjašnjavanje u Dom naroda. Istovremeno je usvojen zaključak kojim se od Vijeća ministara traži da za sjednicu Doma naroda pripremi presjek Izvještaja o radu kao i da ovlašteni predstavnik Vijeća ministara bude prisutan kada se ovaj Izvještaj bude razmatrao.
Na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda je usvojen zaključak da se Vijeću ministara uputi Inicijativa za izmjenu Memoranduma potpisanih sa međunarodnim organizacijama u dijelu koji se tiče izmirenja poreskih obaveza BiH građana, zaposlenih u  međunarodnim institucijama. 
Razmatrana je Informaciju o stanju i statusu imovine države, preduzeća i građana Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac Pravobranilaštvo BiH. Također je  razmatran Izvještaj o posjeti Bundesratu u SR Njemačkoj, kao i inicijativa da se obavi posjeta Venecijanskoj komisiji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću