MENI
15.4.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 25. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u drugom čitanju je podržan Prijedlog zakona o zrakoplovstvu BiH i Prijedlog zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH uz zaključak da se pristupi realizaciji zaključaka sa 60. sjednice Vijeća ministara BiH u roku 60 dana od stupanja zakona na snagu.

Podržani su principi Prijedloga zakona o poštama BiH i Prijedloga zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA.
Članovi Komisije su dali saglasnost te predložili Domu naroda za davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Crne Gore za 2007. godinu na osnovu instrumenata za pretpristupnu pomoć, Komponenta II – Prekogranična saradnja, za ratifikaciju Aranžmana između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje vezano za zajam iz sredstava Fonda za unapređenje ekonomske suradnje, za ratifikaciju Sporazuma o sredstvima zajma između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Ured kreditnog instituta – Finansiranje sistema otpadnih voda u općinama Široki Brijeg i Fojnica, ratifikaciju Sporazuma o sredstvima zajma između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Ured kreditnog instituta – finansiranje sistema vodosnadbijevanja u općini Ljubuški.
Također, na današnjoj sjednici data je saglasnost i predloženu Domu naroda za davanje saglasnosti za Sporazum o zajmu između Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje (Vladina agencija za EDFC) – Projekat modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovini – Faza II, za ratifikaciju Sporazuma o naučnotehničkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe, za ratifikaciju Ugovora o autorskom pravu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo od 20. 12. 2006. godine, za ratifikaciju Ugovora o izvedbama i fonogramima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo od 20. 12. 2006. godine i za ratifikaciju Sporazuma između Kraljevine Belgije i Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Moldavije, Crne Gore, Republike Srbije i Misije za privremenu upravu Ujedinjenih naroda 1244 o privilegijama i imunitetima Sekretarijata Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi.
Razmatran je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH i odlučeno je da Izvještaj o radu Vijeća ministara ne predstavlja izvještaj o njegovom radu nego predstavlja skup izvještaja o radu njegovih ministarstava. Također je odlučeno da je Vijeće ministara dužno dostaviti dopunjeni izvještaj o radu sa planiranim aktivnostima i aktivnostima koje nisu izvršene kao i razlozima neizvršenja. 
Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2008. godini, a primljene su k znanju informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH koje se odnose na raspravu o BiH na sastanku Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose, Brisel, 16. 03. 2009. godine, pismo Solana – Rehn ministrima vanjskih poslova EU od 13. 03. 2009. godine, zajedničkoj akciji Vijeća EU o imenovanju EUSR u BiH i na pismo ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću. (kraj)     


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću