MENI
15.4.2009

OKONČANA 51. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 51. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2008. godinu. Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PS BiH izražava nezadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH nije realiziralo 146 zaključaka ovog Doma, te zbog toga traži od Vijeća ministara BiH da u najkraćem roku pristupi realizaciji istih. 

K’ znanju je primljen Plan aktivnosti za ispunjavanje obaveza iz preporuke Evropske komisije u vezi s Mapom puta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Usvojeni su zaključci da aktivnosti koje nisu realizirane treba razvrstati po nosiocima tako da svaki nosilac aktivnosti napravi vlastiti akcioni plan sa preciznim rokovima za njegovo izvršenje i da svakog mjeseca nadležna parlamentarna tijela nakon dobijenog izvještaja radnih grupa analiziraju realizaciju akcionog plana i Parlamentarnoj skupštini BiH predlažu potrebne mjere.   
Nije usvojen Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku po hitnom postupku, u skladu s članom 127. Poslovnika, tako da Zakon ostaje na snazi.  
Po hitnom postupku je usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čiji su predlagači poslanici: Sadik Bahtić, Lazar Prodanović i Velimir Jukić. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Zajednička komisija za administrativne poslove da osnovicu za obračun plaća poslanika uskladi sa donesenim Zakonom o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.   
Usvojen je Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o akcizama BiH po skraćenom postupku, u skladu s članom 126. Poslovnika. 
Usvojen je Zahtjev Kluba poslanika SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po skraćenom postupku, u skladu s članom 126. Poslovnika.
Potvrđena je Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara o razrješenju zamjenika ministra komunikacija i transporta i zamjenika ministra odbrane za politiku i planiranje. Usvojen zaključak da zamjenik ministra komunikacija i transporta Veselin Poljašević i ministra odbrane Igor Crnadak nastavljaju vršiti svoju dužnost do potvrde imenovanja njihovih nasljednika od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Ivo Bradvica, ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine je razriješen dužnosti.
U Ad hoc zajedničku komisiju za provođenje procedure imenovanja Ombudsmena za ljudska prava umjesto Ive Bradvice su imenovani: Ekrem Ajanović, Drago Kalabić i Velimir Jukić.  
U Ad hoc zajedničku komisiju za provođenje procedure za imenovanje Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, kao nezavisnih  tijela policijske strukture BiH su imenovani: Vinko Zorić, Drago Kalabić i Adem Huskić.  
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o sredstvima zajma između BiH i Kraljevine Španije – finansiranje sistema otpadnih voda u općini Široki brijeg, Sporazuma o sredstvima zajma između BiH i Kraljevine Španije – finansiranje sistema otpadnih voda u općini  Ljubuški, Sporazuma o sredstvima zajma između BiH i Kraljevine Španije – finansiranje sistema otpadnih voda u općini Fojnica, Sporazuma o zajmu između Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje (Vladina agencija za EDCF) – projekat modernizacije bolnica u BiH i Protokola protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem, njegovim dijelovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću