MENI
16.4.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE



Na danas održanoj 24. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatran je Prvi kvartalni pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH i Izvještaj o stanju provođenja obaveza iz Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zaključeno je da Direkcija za evropske integracije od sada dostavlja izvještaje svakih šest mjeseci o provođenju akcionih planova iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH te Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom rasprave odlučeno je kako je Izvještaj o stanju provođenja obaveza iz Privremenog sporazuma za prvih šest mjeseci 2008. godine kvalitetno razrađen, u velikoj mjeri proveden i kao takav se podržava. Navedeno je kako je potrebno u narednom izvještaju navesti precizne podatke i rezultate o aktivnostima koje nisu navedene u izvještaju. 
Komisija je zaključila da je Izvještaj o provođenju Akcionog plana Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju općenit, nedovoljno razrađen te kao takav se ne može nazvati Akcioni plan Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je potrebno uraditi integralni akcioni plan sa preciznim mjerama, rokovima i izvršiocima obaveza koje su navedene u akcionom planu.
Članovi Zajedničke komisije su zaključili kako je Akcioni plan iz dokumenta Evropskog partnerstva s BiH temeljit i konstatirano je kako je pola obaveza realizirano a druga polovina je realizirana djelomično. Rečeno je kako je u narednim izvještajima potrebno navesti tačne rokove izvršenja određenih obaveza iz akcionog plana kao i tri mjere koji se odnose na Svjetsku trgovinsku organizaciju a nisu navedene u izvještaju. Zaključeno je da se sa predloženim mjerama prihvaća Akcioni plan iz dokumenta Evropskog partnerstva s BiH.
Na sjednici je razmatrana inicijativa za uključivanje 16 općina, regija Centralna BiH u IPA CBC – program prekogranične saradnje te je odlučeno da se uputi incijativa domovima Parlamentarne skupštine BiH da se Direkciji za evropske integracije i Vijeću ministara uputi dopis u cilju poduzimanja diplomatskih mjera kako bi se 16 općina uključilo u program prekogranične saradnje.
Tokom rasprave o stanju u zakonodavstvu i infrastrukturi u oblasti sigurnosti hrane odlučeno je da se zaključci donesu na narednoj sjednici komisije.
Članovi Zajedničke komsije su se upoznali sa Izvještajem i Zajedničkom izjavom sa IV. Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope koja je održana u Cetinju 27. 03. 2009. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću